hirdetés

Quasimodo és Bertha Bulcsú Emlékdíjak

Miklya Zsolt  a költőverseny győztese

2007. szeptember 10.
A Kiskunfélegyházán élő Miklya Zsolt költő vehette át a Quasimodo Emlékdíjat, a Nobel-díjas olasz költő (képünkön) nevével fémjelzett balatonfüredi költőverseny szombat esti díjkiosztó gálaestjén. Miklya az Amit hoztál... című versével nyerte el 97 pályázó közül a fődíjat. Különdíjat kapott Szálinger Balázs és Sztató László. A Bertha Bulcsú Emlékdíjat – irodalmi publicisztika kategóriában – Tóth Krisztina, Gyárfás Endre, Vasy Géza és Végh Attila kapta.
hirdetés

A XV. Salvatore Quasimodo Költőversenyen különdíjat kapott Szálinger Balázs Cseles Homérosz és Sztató László Képzelt etruszk költő sorai című verséért. Kilenc költő oklevelet vehetett át a zsűri elnökétől, Franco Cajani olasz költőtől, művészettörténésztől.

 
A Bertha Bulcsú Emlékdíjat – irodalmi publicisztika kategóriában – Tóth Krisztina, Gyárfás Endre, Vasy Géza és Végh Attila kapta. A tavalyi díjnyertes versek (fődíj, különdíj) mozgóképi megjelenítésére kiírt pályázatot Nagy Anikó és Medgyesi Gabriella rendezők nyerték el pályamunkájukkal; a díjat Cselényi László, a pályázati főtámogató Duna Televízió elnöke adta át.
 
Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete köszöntötte a díjnyertes költőket, majd azt hangsúlyozta, hogy a költészet az, amely az egyre nehezebb időkben is mindig oltalmat és vigaszt nyújt. A nagykövet hangsúlyozta, bízik abban, hogy a világ költészetében is jelentőset alkotó, Nobel-díjas olasz lírikusról elnevezett füredi költőverseny még sokáig fennmarad.
 
A kulturális tárca szakállamtitkára, Bogyay Katalin beszédében rámutatott: a kulturális diplomácia nem az úgynevezett „kis színes kategóriájába” tartozik, hanem szerinte „a kulturális diplomácia a diplomácia költészete”. Véleménye szerint „a magyar költészet olyan tartalommal és erővel bír, amely képes összekötni embereket, országokat és országrészeket”.
 
Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke Quasimodót idézte: „Az igazság még messze van, és mondd meg nekem, te keresztfára megtöretett ember, és te, kinek kezére vastagon tapad a vér, azoknak, kik kérdeznek, hogy felelek majd...” Ennél pontosabban ritkán olvastam még a költő szerepének és akár a mártíromságának is a lényegéről – tette hozzá a költő, írószövetségi elnök.
 
Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, hogy városa annak ellenére ápolja töretlenül már 15 éve a költőversenyt és -találkozót, hogy a mai kor nem figyel kellően a szépirodalomra.
 
A polgármester ezt követően emléktárgyat adott át – a 15. éves jubileumra tekintettel – a füredi költőverseny három kitalálójának, „alapító atyjának”; Franco Cajaninak, Baranyi Ferenc költőnek és Simon Károlynak, a város 15 évvel ezelőtti polgármesterének. (Forrás: MTI)
 
A híres olasz (Nobel-díjas) költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, ahol gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A híres olasz költő tiszteletére kerül megrendezésre az ő nevét viselő Nemzetközi Költő Verseny és Költőtalálkozó, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, melyek közül a 7 tagú zsűri választja ki a legjobbakat. A legjobbnak ítélt vers szerzője 3 millió lírás ösztöndíjat, és Borbás Tibor bronzplakettjét nyeri.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.