hirdetés

Rachel Urquhart: A látnok

2014. december 10.

A felkavaró történet magával ragadó és okos elemzését adja a jó és a rossz természetének, a bűn és a bűnhődés örök harcának. - Rachel Urquhart A látnok című, a Scolar Kiadónál megjelent regényéből olvashatnak nálunk most egy részletet.

hirdetés

Rachel Urquhart: A látnok

részlet

 

 

Massachusetts, 1842. A tizenöt éves Polly elkeseredésében felgyújtja farmjukat, ezzel megöli erőszakos és gonosz lelkű apját. Az apa nyughatatlan szellemétől űzve a közeli séker közösségnél talál búvóhelyet magának és agyonkínzott kisöccsének, Bennek. Egy napon aztán a vallási csoport kikiáltja Pollyt „látnok"-nak, ami nagy megtiszteltetés, ám komoly kockázatot is rejt magában: e rang ugyanis magában hordozza a gyónás és bűnvallás kötelezettségét. A titkok felfedésének kényszere rettegéssel tölti el Pollyt. Bár egy fiatal séker nővér elszántan védelmezi, a lányt több oldalról is veszély fenyegeti – s bizony jócskán akad rejtegetnivalója a hívek előtt.

A felkavaró történet magával ragadó és okos elemzését adja a jó és a rossz természetének, a bűn és a bűnhődés örök harcának. Miközben egy megrázó bűneset lelki hátterét boncolja, bemutatja az egyik legtitokzatosabb amerikai vallási csoportot, a sékerek zárt világát. A szerző nemcsak hogy gyönyörűen ír, de regényének feszült és misztikus atmoszférája, a rejtélyek hálója teljesen körbefonja az olvasót. Szinte érezzük lábunk alatt a sékerek eksztatikus táncának dobogását vagy a szigorú ráncokba kényszerített hosszú szoknyák suhogását. Nem véletlenül ez a regény napjaink egyik legnagyobb amerikai könyvsikere.

A Látnok egyrészt olyan, mint egy viktoriánus thriller... de több van benne a rejtélynél. Urquhart rávilágít az igazság, a hit és az erkölcs fogalmaira és azoknak a küzdelmeire, akik „tisztán" próbáltak élni... Az alapos kutatómunkával hitelessé tett, gondosan felépített regényt izgalmas történet keretezi. Urquhart kitárja a kaput, és olvasói misztikus titkokra vethetnek pillantást. – The Wall Street Journal


Rachel Urquhart: A látnok, Scolar Kiadó, 2014., fordította: Gebula Judit, 336 oldal, 3950 Ft.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.