hirdetés

Régi könyvek új köntösben

2018. január 12.

Húsz év kortárs könyvborítói műalkotásként, hagyatéki konfliktusok, egy félrevezető cím. – Heti külföldi hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Klasszikus könyvborítok kortárs művészekkel

John Hamilton 20 éve kezdett a Penguinnál dolgozni, ahol a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy milyen módszerekkel lehetséges az új generáció figyelmét a klasszikus irodalmi művekre irányítani. Ennek folytán jött létre a Penguin Essentials, amely szakítva a már kialakult hagyományokkal, teljesen új ruhába öltöztette a könyveket. Mivel a cél a fiatalok figyelmének megragadása volt, olyan képkultúra használata lett szükséges, amivel ők maguk is képesek azonosulni, így válhatott ihletforrássá a gördeszkázás, a zenei lemezborítók, vagy akár az utcai művészet. Ennek következtében olyanok kezdték tervezni a sorozat borítóit, mint például az Intro zenei ügynökség, akik nagyon jó lemezborítókat készítettek, de terveztek nekik gördeszkások, sőt, még az a nyomda is, akik 1956-ban Elvis Presley koncentplakátjait készítették. Az így összegyűlt művészeti anyagból kiállítás is született a Ditchling Museum of Art + Crafttal közösen A Pinguin Essentialis 20 éve és Elizabeth Frieglander címen.
A Penguin Essentials filozófiáját megőrizve ma is a klasszikus művek borítóinak újratervezésén dolgozik, mindezt elképesztően változatos művészekkel közösen.
John Hamilton saját munkájáról és a sorozatról olvasható cikke az Independent oldalán jelent meg.

 

Hagyatéki sorsok

Arthur Miller 2005-ben távozott az élők sorából, viszont hagyatéka nagy részének a sorsa még csak most látszik rendeződni, számolt be a New York Times. Bár jelentősége nyilvánvaló, 160 doboznyi kézirata feldolgozatlanul áll a Harry Ransom Központban az austini Texas Egyetemen, valamint 70 évet felölelő naplójegyzetei a család birtokában, mely ezáltal ugyancsak nem kutatható. A Ransom Központ megvásárolta a teljes archívumot 2,7 milliárd dollárért, de ahogy ez általában hagyatéki ügyekben lenni szokott, parázs vita előzte ezt meg, amely köztük és a Yale Egyetem között zajlott. Arthur Miller már életében rengeteg adományban részesítette a Ransom Központot, viszont a családja inkább a Yalere bízta volna a hagyaték sorsát. Az archívum az irodalmi értékek mellett tartalmaz rengeteg személyes illetőségüt is: Miller saját közéleti dolgainak lenyomata mellett, például a Marilyn Monroeval váltott levelezését, de a leggazdagabb anyag a már említett napló. Hogy végül miért sikerült a Ransom Központnak nyernie a Yale-lel szemben nem túl bonyolult, azon túl hogy Miller valóban több száz doboznyi dokumentumot adományozott már életében a Központnak: egy levél tanúsága szerint is nekik szánta hagyatéka kezelését. A vita jellege nem lehet ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen hasonló zajlik a Kertész-hagyaték körül is. Kertész Imre megbízásából a Berlini Művészeti Akadémia 2002 óta gondozza az író hagyatékát, ennek ellenére ezt a feladatkört a tavaly létrehozott magyarországi Kertész Imre Központ is a magáénak tekinti.

 

Fire and Fury: Trump vs. a németországi bombázások

2018 máris büszkélkedhet két sikerkönyvvel. Az egyiket Michael Wolff újságíró írta Donald Trump kormányzásáról és most jelent meg, a másikat egy Randall Hansen nevű történész a második világháborús németországi bombázásokról, 10 éve. A két könyv címe azonban azonos. Wolff könyve elég nagy vitát váltott ki, erre mutat rá a New York Times is elemzésében. A másik könyv szerzője, Randall Hansen nyilatkozatban mesélte el, hogy könyvének a megjelenésekor sem volt ekkora sikere. A bulvárra éhes olvasók ugyanis nem mindig figyelnek fel a könyv borítójára illetve alcímére, így Wolff könyve helyett sok esetben Hansenét sikerült megvásárolniuk. Bár biztosan lehetne érdekfeszítő párhuzamokat vonni a két könyv között, mégis a Wolff körüli vitán túl fontos szegmensként jelenhet meg az olvasói vásárlási szokások felülvizsgálata, valamint a célközönség elérésébe fektetett energiák stratégiájának átgondolása.

 

A képek forrásai: The New York Times, Independent, The Guardian.

Brok Bernadett

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.