hirdetés

Rosencrantz és Guildenstern halott – Írómozi Kálmán Gáborral

2018. október 29.

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. október 31-én, szerdán este 7-től Kálmán Gábor, választása Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című filmje. A vetítés után a meghívottal Modor Bálint, a Litera szerkesztője beszélget a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. október 31-én, szerdán este 7-től Kálmán Gábor, választása Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című filmje. A vetítés után a meghívottal Modor Bálint, a Litera szerkesztője beszélget. Az est a Litera Kilátó – határon túli kortárs szemle című sorozatának része.


ROSENCRANTZ ÉS GUILDENSTERN HALOTT
amerikai filmdráma, 117 perc, 1990

Két olyan emberről szól a történet, akik soha sem jönnek rá, miért ölik meg őket, s hogy ez mennyire mulatságos. Belekeveredtek egy történetbe, mely számukra éppolyan rejtélyes, mint a nézőnek. Két lóti-futi mellékszereplő, akik parancsra főszerepre kényszerülnek. Hamlet királyfi áruló barátai. Kockáznak, fülelnek, túllihegik a parancsokat. Ármány, szerelem, összeesküvés, bosszú és gyors halál, s ők semmit sem értenek az egészből... Tom Stoppard, a neves színműíró első filmjében saját darabját dolgozta át a filmvászonra. Shakespeare Hamletjének sajátos parafrázisában a darab két gyászos végű mellékfiguráját állítja a középpontba, miközben az eredeti dráma főalakjai csak a háttérben jelennek meg.

Szereplők: Rosencrantz: Gary Oldman; Guildenstern: Tim Roth; A játékos: Richard Dreyfuss; Ophelia: Joanna Roth; Hamlet: Iain Glen. Rendező: Tom Stoppard. Író: William Shakespeare. Forgatókönyvíró: Tom Stoppard.

Az eseményhez ITT lehet csatlakozni a Facebookon.

A következő est: 2018. november 28. – Vendég: Csehy Zoltán.

Az Írómoziról bővebben ITT olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György utca 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.