hirdetés

Rubin Szilárd: Római egyes – Szilasi László választása

2018. február 18.

Könyvként talán Ottlik Géza Hajnali háztetők című műve lehet a példa, szerzőként pedig Rubin Szilárd. Csirkejáték, Római egyes, Aprószentek: kutató lépések egy ismeretlen területen. – Mától kilenc héten át kilenc író válogat a magyar próza remekei közül 1825-től 2016-ig. Elsőként Szilasi László választását, Rubin Szilárd Római egyesének részletét közöljük, kommentárral.

hirdetés

A magyar próza kilenc hete című sorozatunkban írókat kértünk arra, válasszanak az 1825-2016 közötti időszakból a magyar próza már nem élő nagyjaitól remekműveket – novellát, regényrészletet, bármilyen kisprózai művet –, és indokolják egy bekezdésben választásukat. A Litera ezzel a sorozattal ünnepli a magyar prózát.

[A mohácsi árnyékszék]

A magyar próza újra és újra kísérletet tesz rá, hogy olyan egyszerű, nehéz és szexi legyen, mint F. Scott Fitzgerald vagy Somerset Maugham. Könyvként talán Ottlik Géza Hajnali háztetők című műve lehet a példa, szerzőként pedig Rubin Szilárd. Csirkejáték, Római egyes, Aprószentek: kutató lépések egy ismeretlen területen. A részletet a Római egyesből választottam. A mohácsi árnyékszék rajza. Történetbe oldódó leírás. Éléskamra-lélek, illemhely-lélek. És mindez, természetesen, az írásról szól. Az írócellák létrehozásáról. Nem leír, nem megmagyaráz, módot ad rá, hogy az olvasó megéljen valamit, egy számára eddig ismeretlen tapasztalatot. A részlet vége talán didaktikus kicsit. Ha megnézzük közelebbről, világos lesz, hogy túlmutat a tanításon. Megmutatja, hogy mi minden jöhetne még az oktatás helyett.

Szilasi László

Rubin Szilárd: Római egyes (részlet)

 

Rubin Szilárd: Római egyes (részlet) by Litera Portal on Scribd

(Budapest, Magvető, 2010. 33-35. oldal, a szerző által kijelölt részt ajánljuk.)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.