hirdetés

San Junipero – Írómozi Gazdag Józseffel

2018. május 25.

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. május 30-án, szerdán 19 órától Gazdag József, a választása pedig a Black Mirror (Fekete tükör) című sorozat, San Junipero című epizódja. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti a Nyitott Műhelyben.

hirdetés

Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Gazdag József (forrás: nol.hu)

2018. május 30-án, szerdán 19 órától Gazdag József lesz a vendégünk a Nyitott Műhelyben. Az est a Litera Kilátó (határon túli kortárs szemle) című sorozatának része.

BLACK MIRROR: SAN JUNIPERO
angol sci-fi dráma, sorozatepizód (3. évad, 4. rész), 61 perc, 2016

1987-ben a huszonéves Yorkie (Mackenzie Davis) a kaliforniai üdülőhelyen, San Juniperoban turistáskodik. A félénk lány megismerkedik az extrovertált Kellyvel (Gugu Mbatha-Raw) és egy egyéjszakás kalandba keverednek. Yorkie a következő hetekben azonban hiába keresi őt.

Rendező: Owen Harris
Szereplők: Mackenzie Davis, Gugu Mbatha-Raw
Forgatókönyv: Charlie Brooker
Zene: Clint Mansell

Balogh Zsolt (24.hu) a Black Mirorr című sorozatról általában:
"2011-ben, a brit Channel 4 csatornáján indult antológiasorozat a harmadik évaddal, 2016-ban került át az amerikai Netflixre. A sorozat egyik érdekessége, hogy nem állandó szereplőgárdával dolgozik és nem folyamatos történetmeséléssel találkozik a néző. Minden rész teljesen különálló, az előző részektől független sztori, teljesen más szereplőkkel. A részek általában egy fiktív közeli jövőben játszódnak, a sorozat készítői pedig azt szeretnék bemutatni, hogy az emberiség mennyire ki van szolgáltatva a globalizáció, a technika és a kommunikációs eszközök fejlődésének. Ezeknek a történeteknek a vége általában nem boldog, a technikai és kommunikációs eszközök bűvkörébe bekerült emberiség nem tud már magán segíteni."

"Mint minden Black Mirror-rész, a San Junipero is valahol a nem túl távoli jövőben játszódik. Jelen esetben a technológia lehetővé teszi, hogy a halál után az ember tudata egy számítógépben éljen tovább, ahol kapcsolatba léphet más halott vagy haldokló idős emberekkel. Itt találkozik egymással Yorkie és Kelly, akik szöges ellentétei egymásnak. Amíg San Juniperóban Kelly rendszeresen buliba jár, és nem keres komoly kapcsolatot, addig Yorkie egy kissé antiszociális, szorongó személyiség, aki első napját tölti a városban. De pont különbségeik miatt vonzódnak egymáshoz, mert mások, mint azok, akikkel eddig dolguk volt – az ellentétükre nagyban épít az alkotás. Ezeket a konfliktusokat is remekül írta meg Charlie Brooker, a sorozat szellemi atyja, a két színésznő, Gugu Mbatha-Raw és Mackanzie Davis játéka és kémiája pedig ugyanilyen kiválóan működik." (Bede Ábel, kulter.hu)

 

TRAILER

 

Az eseményhez itt lehet csatlakozni

Az Írómoziról bővebben ITT olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György utca 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.