hirdetés

Életműdíjat kapott Spiró György

2018. december 18.

Néhány magánszemély nagyvonalú anyagi támogatásával megalakult a Városmajor 48. Irodalmi Társaság Alapítvány, melyet 2018. szeptember 9-én jegyeztek be, s melynek célja a kortárs magyar irodalom támogatása. Az alapítvány első díját is kiadta. A Városmajor 48. életműdíját 2018-ban Spiró György kapta.

hirdetés

Néhány magánszemély nagyvonalú anyagi támogatásával megalakult a Városmajor 48. Irodalmi Társaság Alapítvány, melyet 2018. szeptember 9-én jegyeztek be, s melynek célja a kortárs magyar irodalom támogatása. Egyáltalán nem véletlen, hogy az alapítvány székhelye abban a házban, a Városmajor 48/B-ben van, ahol Polcz Alaine és Mészöly Miklós élt és alkotott. E választással az alapítvány tiszteletét szándékozza kifejezni emberségük és művészetük iránt, azt a figyelmes gondoskodást pedig, amellyel a pályakezdő írókat vették körül, példaértékűnek és követendőnek tekintik.

Az alapítvány minden évben életműdíjat adományoz a kortárs magyar irodalom olyan kiemelkedő alakjának, akit a kuratórium erre méltónak talál. (A kuratórium tagjai: Csáki Judit, Csordás Gábor, Ferencz Győző, Márton László, Reményi József Tamás, Tunyogi László és Vörös T. Károly.) Az alapítvány szándéka, hogy rendszeresen irodalmi esteket szervezzen kortárs írók számára, s amennyiben anyagi ereje lehetővé teszi, a későbbiekben irodalmi ösztöndíjakkal is segítse a kortárs magyar irodalmat.

2018-ban az életműdíjat Spiró György kapta.

Fotó: Valuska Gábor

Spiró György 1946. április 4-én született Budapesten, író, drámaíró, irodalomtörténész, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át nemzetközileg is nagyra becsült regényírói, drámaírói és esszéírói munkásságáért. 2010-ben megkapta az egyik legmagasabb lengyel irodalmi kitüntetést, az Angelus-díjat Messiások című regényéért. József Attila-díjas, Kossuth-díjas, AEGON Művészeti-díjas, Artisjus Irodalmi díjas. Írásait és a róla szóló cikkeket dossziénkban találják.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.