hirdetés

Szécsi Noémi kapta az idei Litera-díjat

2010. április 24.
Szombaton 11 órától a Litera kihirdette Kis Magyar Dekameron pályázatának eredményeit, átadta a Litera-díjat, és a tehetségkutató pályázat díjait. Szécsi Noémi Szerelem első látásra c. írása nyerte az idei Litera-díjat, Harangi Andrea Alina c. filmnovellája pedig a nyílt pályázatot.
hirdetés

Kis Magyar Dekameron címen tavaly év végén arra kértünk kortárs magyar írókat, majd ez év elején friss tehetségeket, írjanak olyan filmre vihető történeteket, amelyek eltekintenek aktuális gondjainktól, érzelmekről, kapcsolatokról, szerelemről szólnak, fordulatokban gazdagok, és amelyekben bőven van cselszövés, praktika, erotika, kaland és játék.

A mérleg: 18 kortárs magyar író filmelbeszélése
és 152 beérkezett pályamű a tehetségkutató pályázatra!

Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Egressy Zoltán, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina és Vámos Miklós filmelbeszélései olvashatóak a literán és a Kis Magyar Dekameron oldalán.

A Kis Magyar Dekameron elbeszélései közül diákzsűri választotta ki a legjobbat, amely elnyeri az idei Litera-díjat.
A zsűri tagjai: Bereczki Csilla (Budapest), Horváth Eszter (Budapest), Meszes Tímea (Veszprém), Rudolf Dániel (Budapest), Vargha Márk Péter (Eger).

A zsűri SZÉCSI NOÉMI: SZERELEM ELSŐ LÁTÁSRA c. filmelbeszélését tartotta az idei pályázat legkiválóbb, a pályázat feltételeinek leginkább megfelelő alkotásának.

DRAGOMÁN GYÖRGY: A SEPRŰ c. művét külön dicséretben részesíti.

Lezárult a Kis Magyar Dekameron tehetségkutató pályázata is, 152 beérkezett filmnovellával.
A pályaművekről szakmai zsűri döntött.
A zsűri tagjai: Németh Gábor (író, forgatókönyvíró, tanár), Bodzsár István (UnióFilm) és Zelki János (Litera.hu).
A tehetségkutató pályázat legjobbjai szintén díjat kapnak.

A tehetségkutató pályázat legjobbjai:

I. HARANGI ANDREA: ALINA
II. SZŐCS PETRA: PRAKTIKÁK
III. SIÓVÖLGYI LÁSZLÓ: EGYSZERŰ TÖRTÉNET

A Kis Magyar Dekameron produkció létrehozásában együttműködő partnerünk: UnióFilm

A díjátadón a Litera kihirdette a két pályázat eredményét, átadta a Litera-díjat és a tehetségkutató pályázat három legjobbjának szánt díjakat, valamint megtörtént egy bejelentés is, hogy a pályaművek közül mely művek megfilmesítésére vállalkozik az UnióFilm.

A rendezvény végén részletek hangoztak el a győztes művekből Elek Ferenc előadásában.

A díjazottak

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Szabó János Szabó János 2010-04-27 14:36

Gratulálok a nyerteseknek, és annyi megjegyzésem lenne, hogy szerintem SL jobb helyezést érdemelt volna, ha csak a történetét nézzük, összességében viszont nem kellett volna elbírálni a pályázatát, mert abszolút nem tartotta be a terjedelemre vonatkozó szabályt: írása 7300 feletti karakter szóközökkel, szemben a meghatározott 5-6000-rel. Ennek megfelelően feltevődik a kérdés, hogy mi értelme volt e tételnek, ha nemcsak egyes pályázók, de a szerkesztők, sőt a zsűri se vette figyelembe. A kiírást komolyan vevő pályázók ilyenkor becsapva érzik magukat, ill. a jelenség a szabályok semmibevételére ösztönöz.

ha3flt ha3flt 2010-04-25 11:23

Nem akármi, ahogy ezek a lányok teljesítenek, jó látni őket megint...