hirdetés

Szégyen, Gyalázat

2003. május 5.
Az Ünnepi Könyvhét új szabályzata elleni tiltakozását fejezi ki az Élet és Irodalom szerkesztőségébe néhány nappal ezelőtt eljuttatott Szégyen című levél harmincnégy aláírója.
hirdetés

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Zentai Péter László És gyalázat címen válaszolt a levélre. Az alábbiakban mindkét szöveget teljes terjedelmében közöljük.
     
Szégyen
     
Az Atlantisz Könyvkiadó szerzői, fordítói és munkatársai nevében abszurdnak és tisztességes érvvel védhetetlennek tartjuk a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökségének a szándékát, hogy a 2003-as könyvhéten való részvétel feltételéül szabja az egyesületi tagságot. Ezzel a Vörösmarty térről kizárja mindazokat a magyar könyvkiadókat, akik nem tagjai ennek az egyesületnek - így az ország egyik legismertebb, külföldön is respektált tudományos kiadóját, az Atlantiszt is.
A világon egyetlen könyvvásár, könyvfesztivál stb. rendezőinek sem jutott még eszébe az a képtelen gondolat, hogy saját tagjaikon kívül mindenkit kirekesszenek az ilyen rendezvényekről. Az MKKE nem kötelező tagságú kamara, így az ország fő könyves eseményén való kitiltás feltétele sem lehet semmiféle tagság.
Az MKKE elnökségének az elmúlt években nem volt szava a neves írókat és a könyvhét békéjét és jó hírét sértő politikai akciókkal szemben. Most azzal az ürüggyel, hogy ezeknek kívánja elejét venni, az egyesületi tagságot szabja a részvétel feltételéül. Ez a lépés a kimondott cél elérésére nyilvánvalóan alkalmatlan, viszont kiszorítja a több mint egy évtizede nagy szakmai és közönségelismerés mellett kiállító Atlantiszt és más szolid könyvkiadókat. Szégyen és elfogadhatatlan.
Az Atlantisz olyan - könyvhétről kizárandó - szerzői, mint Adorno, Buber, Bultmann, Burckhardt, Cicero, Constant, Descartes, Deleuze, Feyerabend, Foucault, Hegel, Heidegger, Humc, Husserl, Kant, Mannheim, Origenesz, Platon, Proust, Schiller, Tocqueville vagy Wittgenstein nem tudnak tiltakozni.
     Helyettük is tehát:
     1. Ács Pál, irodalomtörténész
     2. Bacsó Béla, filozófus, esztéta
     3. Bak János, történész
     4. Bojtár Endre, irodalomtörténész
     5. Boros Gábor, filozófus
     6. Dénes Iván Zoltán, történész
     7. Fejtő Ferenc, író
     8. Gyáni Gábor, történész
     9. Hahner Péter, történész
     10. Heller Ágnes, filozófus
     11. Hidas Zoltán, műfordító
     12. Kelemen János, filozófus
     13. Kertész Imre, író, műfordító
     14. Kis János, filozófus
     15. Klaniczay Gábor, történész
     16. Kontler László, történész
     17. Lánczi András
     18. Ludassy Mária, egyetemi tanár
     19. Márkus György, filozófus
     20. Mártonffy Marcell, irodalomtörténész, teológus
     21. Mezei Balázs, filozófus, műfordító
     22. Miklós Tamás, filozófus, az Atlantisz Könyvkiadó vezetője
     23. Rácz Judit, műfordító, szerkesztő
     24. Radnóti Sándor, irodalomtörténész, esszéista
     25. Rajner M. János, történész
     26. Rév István, történész
     27. Sajó András, jogász
     28. Schein Gábor, író, irodalomtörténész
     29. Somlyó Bálint, esszéista
     30. Steiger Kornél, klasszika-filológus, műfordító
     31. Sujtó László, műfordító
     32. Tatár György, filozófus
     33. Tengelyi László, filozófus
     34. Zoltai Dénes, filozófus, esszéista
     
    ÉS GYALÁZAT
     
A felhívás fogalmazójának, vélhetőleg Miklós Tamásnak, az Atlantisz Könyvkiadó vezetőjének nincs mentsége arra a hazugságra, hogy az Ünnepi Könyvhetet alapító és 1929 óta szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnökségének "nem volt szava" a tavalyi könyvhetet megzavaró politikai akciók kapcsán. Az MTI-n keresztül 2002. június 8-án, a könyvhét szombatján a Népszabadság és más napilapok közzétették a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnökségének állásfoglalását, melyben mélységesen elítéli a könyvhét nyitónapján tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokat. Kollégáim és jómagam az elmúlt esztendőben cikkek, interjúk tucatjaiban fogalmaztuk meg, hogy szervezetünk mindent megtesz azért, hogy megőrizze az Ünnepi Könyvhét méltóságát, békéjét, politikamentességét. Épp ezért alkottuk meg az Ünnepi Könyvhét megszervezésének új szabályzatát, melyet hónapokkal ezelőtt mindenki számára hozzáférhetővé tettünk (elolvasható az MKKE honlapján is).
Finoman fogalmazva nem fedi az igazságot, hogy az Atlantisz Könyvkiadó szerzőit, könyveit bárki kizárná a könyvhét nyilvánosságából. Az Atlantisz Könyvkiadó minden benyújtott könyve szerepel a könyvheti újdonságok listáján, minden kereskedőnél és könyvesboltban, amelyekkel kapcsolatban van, árusítják könyveit, természetesen a könyvhét idején is. A Vörösmarty téren az MKKE 92 pavilont állíthat fel, kevesebbet, mint ahány tagja van. A könyvhét - mint köztudomású - nem egyhelyszínű rendezvény, egy időben az ország több mint félszáz városában, településén állítanak standokat. A Vörösmarty téren kívül Budapesten az óbudai Fő téren, az Írók Boltja előtt, a Ráday utcában, s idén új helyszínként a Budai Várban is.
Az Atlantisz Könyvkiadó a magyar könyvkiadás számára is meghatározó jelentőségű könyves rendezvényeken nem vesz részt, így például a társadalomtudományi könyvkiadók nagyszabású vásárán, a minden év novemberében megrendezésre kerülő Tudományos, Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvvásáron, miként nem vettek részt a két napja zárult Budapesti Nemzetiközi Könyvfesztiválon sem, melyen pedig felvonult a magyar könyvkiadás szinte minden kiadói műhelye.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jelenlegi százhúsz, s a felvételi kérelmét eddig hozzánk eljuttatott húsz kiadóval együtt száznegyven tagja a magyar könyvkiadás könyvtermésének és forgalmazásának több mint 90%-át képviseli. Az MKKE önkéntes szerveződés, nyitott szakmai és érdekvédelmi társaság, minden tisztességes könyvpiaci szereplőt tárt karokkal vár tagjai sorába. Az Atlantisz Könyvkiadót is.

Zentai Péter László,
a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.