hirdetés

Szerelmes Arany – A Litera 15. születésnapja díjátadással

2017. október 12.

2017. október 20-a nevezetes nap lesz a Litera életében. Ekkor ünnepeljük 15. születésnapunkat egy fergetegesnek ígérkező, nagyszabású esttel a Margó-fesztiválon, tisztelgünk Arany előtt, és adjuk át 12. alkalommal a Litera-díjat. Van okunk az ünneplésre.

hirdetés

2017. október 20-a nevezetes nap lesz a Litera életében. Ekkor ünnepeljük 15. születésnapunkat, egy fergetegesnek ígérkező, nagyszabású esttel az idei Margó-fesztiválon. Az est Arany János születésének 200. évfordulójára jött létre, de nem csak Arany zsenije előtt tisztelgünk vele, hanem mindenekelőtt a költészet és a költők ünnepének szánjuk. Ez az est idei irodalmi pályázatunk lezárása is. A meghívásos pályázaton részt vevő alkotók lépnek fel, akik közül a legjobb elnyeri az idei Litera-díjat. Három másik díjat is átadunk, méghozzá a nyílt pályázaton induló kiválóságoknak. Születésnap, évforduló, felolvasás, eredményhirdetés és díjátadás egyben. Van okunk az ünneplésre.

Mi is ez a pályázat?
Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus versei

Kinek ne keltette volna fel kíváncsiságát, amit Arany János kutatói és rajongói állítanak, miszerint nagy költőnk is írt erotikus és szerelmes verseket, csakhogy ezek – úgy tűnik – megsemmisültek, vagy valaki megsemmisítette azokat. „Arany Jánosnak, ellenőrizhetetlen hírek szerint, voltak erotikus versei, amelyeket Voinovich Géza, a hagyaték örököse sosem adott ki, s amikor megsemmisült a villája, odavesztek az Arany-kéziratok is” – nyilatkozta Szörényi László Szőnyei Tamásnak a Magyar Narancsban. Faludy György és Nyáry Krisztián is hasonlókat állít, írtunk róla részletesen előző cikkünkben.

Az Arany-kutatásokból tudjuk, a kötelességek közé szorított életet élő, példás férjet és családapát mély érzelmek fűzték egykori tanítványához, Rozmány Erzsébethez, akiről feltehetőleg a Toldi szerelme Rozgonyi Piroskáját mintázta, és a feltételezések szerint ugyancsak erős vonzalmat érzett Tisza Lajos felesége, Teleki Julianna grófnő iránt, mikor a geszti kastélyban Domokos nevű fia mellett nevelősködött. Ennek egyetlen bizonyítéka maradt ránk, a Hajnali kürt című vers, mely az értelmezők szerint egy szerelem élményéről ad hírt.

A téma olyan izgalmasnak mutatkozott, hogy úgy gondoltuk, megkérünk tíz költőt, írja újra Arany pajzán verseit. Nyílt pályázaton alkalmat adtunk erre minden játékos kedvű költőnek is. A munka során kiderült, Nyáry Krisztiánnak is eszébe jutott már az ötlet, az ő felkérésére született remekek közül Tóth Krisztina versét már olvashatták oldalunkon. Sőt, Tőzsér Árpád is kedvet kapott, az ő versét szintén közöltük.

Kié lesz a Litera-díj?
A meghívásos pályázatunk

A Litera irodalmi portál minden évben átadja az az évi Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. A felkért szerzők feladata ez alkalommal Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása volt.

A felkért szerzők: BABICZKY TIBOR, KARAFIÁTH ORSOLYA, KERESZTESI JÓZSEF, KISS JUDIT ÁGNES, KUKORELLY ENDRE, LÖVÉTEI LÁZÁR LÁSZLÓ, MESTERHÁZI MÓNIKA, SZABÓ T. ANNA, VARRÓ DÁNIEL és VÖRÖS ISTVÁN.

Idén is az előző években portálunknál megfordult kiváló gyakornokokból álló, speciális zsűri választja ki a díj nyertesét.

A zsűri: CSETE SOMA, MODOR BÁLINT, POKORNI ANNA ALIZ, SZABÓ LIZA és VIDA KAMILLA.

A meghívásos pályázatra felkért költők művei olvashatóak lesznek a Literán.
A Litera-díj minden esetben egy, az írói tevékenységhez szükséges, értékes elektronikus eszköz (laptop, e-olvasó stb.), valamint hagyományos módon egy vésett réztábla.

A meghívásos pályázattal párhuzamosan a Litera nyílt pályázatot is hirdetett.

 

Kik kapják a nyílt pályázat díjait?

A nyílt pályázat résztvevőitől Arany János stílusában írt verseket vártunk. A versek hosszúsága minimum 14, maximum 100 soros lehetett. A pályázók feladata (a meghívásos pályázathoz hasonlóan) Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása volt. Szólhattak e művek feleségéhez, Ercsey Juliannához, és mindazokhoz a nőkhöz, akikről irodalomtörténészek joggal feltételezik, hogy Aranyból titokban romantikus érzelmeket váltottak ki, de íródhattak képzelet szülte, fiktív asszonyokhoz és lányokhoz is, megénekelhettek valós, vélt vagy kitalált szerelmeket.

A pályázat 2017. szeptember 30-án, éjfélkor lezárult. Összesen 32 pályamű érkezett be.

A művek a Litera Szerelmes Arany / Megsemmisült versek című pályázati oldalán olvashatóak, ITT. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

A szakmai zsűri tagjai: MÁRTON LÁSZLÓ, MILBACHER RÓBERT és VÁRADY SZABOLCS.

A legjobb három alkotás díjat kap, és megjelenik a Literán. A vállalkozás saját oldalán beérkezési sorrendben olvashatóak a pályaművek (a Jegyzetek rovatban), valamint minden, a pályázattal kapcsolatos hír és további, Arany Jánossal és az Arany-évvel kapcsolatos írások.

DÍJÁTADÁS

Szerelmes Arany – A Litera 15. születésnapi estje díjátadással

2017. október 20., 20 óra, Tesla Klub

A Litera Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek játékos rekonstruálására kérte a költőket. Arany pajzán verseit megírta és felolvassa: Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József,
Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T. Anna, Varró Dániel
és Vörös István.
Konferanszié: Litkai Gergely.
Látvány és zene: Vj Unflyable / Dj Lee'n'gum.

A fergetegesnek ígérkező est után kerül sor a díjátadó ceremóniára, melyen a meghívásos pályázat legjobbja átveszi a Litera-díjat, a nyílt pályázat három első helyezettje pedig különdíjakban részesül.

Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.


A LITERA-DÍJRÓL

A Litera 2017-ben tizenkettedik alkalommal adja át jelentős presztízsű díját, a Litera-díjat. A Litera-díj pályázata két részből áll, egy meghívásos és egy hozzá kötődő nyílt pályázatból.

A Litera-díjat az irodalmi portál 2006-ban alapította, átadására évekig a 2006-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor a fesztivál helyszínén, majd különböző, változó helyszíneken zajlott, többek között a Műcsarnokban és a Maros vendéglőben. Mind ez idáig elnyerték: Nemzeti tizenegy (Garaczi László, Könyvfesztivál, 2006), Budapesti szín (Péterfy Gergely, Könyvfesztivál, 2007), Mátyás király Gömörbe' (Dragomán György, Könyvfesztivál, 2008), Magyar Staféta (Tasnádi István, Könyvfesztivál, 2009), Kis Magyar Dekameron (Szécsi Noémi, Könyvfesztivál, 2010), Duna-legendárium (Németh Gábor, Műcsarnok, 2011), Én nem fogom be (Garaczi László, Maros, 2012), Újraértelmező Szótár(Borbély Szilárd, Maros, 2013), A képtolvaj nyomában (Babiczky Tibor, Műcsarnok, 2014), A szobor titka (Marno János, Maros, 2015), Szigorúan titkos (Mán-Várhegyi Réka, Tesla, Margó Fesztivál, 2016).

Az eddigi Litera-díj pályázatok dossziéi a Literán: Nemzeti tizenegyBudapesti színMátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező SzótárA képtolvaj nyomábanA szobor titkaSzigorúan titkos.

Projektoldalaink: Mátyás király Gömörbe'Magyar StafétaKis Magyar DekameronDuna-legendáriumÉn nem fogom beÚjraértelmező Szótár; a Facebookon: Duna-legendáriumA képtolvaj nyomábanA szobor titka, Szigorúan titkos.

A pályázat Facebook-oldala

A program a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János-emlékévben zajló programsorozata keretében valósul meg.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.