hirdetés

Szil Ágnes: Életünk legszebb napjai (részlet)

2018. május 29.

Amikor először félreverték a harangokat, Nagyapa nem hitt a fülének. Nem történhetett ez meg egy olyan világban, ahol alegyeket kényelmesen le lehetett ütögetni egy formára szabott, metszett venyigére erősített biciklibelső-darabbal, ahol ugyan fanyar volt a búzának való földön termelt fehérbor, de friss, hideg szódával felöntve kellemes fröccsöt lehetett belőle készíte-ni. Nagyapa értékrendjébe nem fért bele olyasmi, hogy háború, világháború meg pláne nem. - Szil Ágnes a FISZ Hortus Conclusus sorozatában megjelenő Életünk legszebb napjai című könyvéből olvashatnak részletet.

hirdetés

Szil Ágnes: Életünk legszebb napja (részlet) by Litera Portal on Scribd

 

Hamisítatlan Szil-kötetet tart kezében az olvasó. Ez már önmagában is garancia a jóra. A szerző korábbi, Tangram című könyvének „ultrarövidprózájához” hasonlóan az itt következő félszáz novellára ugyancsak jellemző a kirakósjáték-szerű építkezés, a feszesség, koncentráltság és letisztultság.

Az Életünk legszebb napja szinte mindegyik szövegében dominálnak a hátrahagyott, de teljes egészében fel nem dolgozott múlt képei, alapfogalmai, rögeszméi. Emellett számos novella kulcsfogalma a devalváció, ezzel együtt alapfeltevésük, hogy a korábbi, fényes állapotok nem hozhatók vissza, az értékekhez nem lehet visszatérni, csak az marad számunkra, hogy fájdalmasan emlékezhetünk rájuk.

Mindezekkel együtt sem tekinthetjük Szil Ágnes kötetét borúlátónak, mert a megannyi szépre csiszolt költői kép, hasonlat és az írónőtől megszokott fanyar, ámde hihetetlenül felszabadító humor – ha szabad ilyen elszálltan fogalmaznunk – ünnepé teszi az olvasást.


SZIL ÁGNES (1972, Gyoma) író, latin-magyar szakos tanár. JAKkendő-díjas kötete: Tangram (2013). A Bárka prózaszerkesztője.

 

Szil Ágnes, Életünk legszebb napja, FISZ, 2018, 230 oldal.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.