hirdetés

Szilasi László: Esterházy Garaczit olvas (ír)

2018. április 14.

1998-ban azt írtam a Garaczi-bekezdéshez, a jelentéktelen kis farok mellé, hogy castratio... – Esterházy Péter virtuális könyvtárából Szilasi László választott könyvet, méghozzá Garaczi László Pompásan buszozunk! Egy lemúr vallomásai 2. című regényét.

hirdetés

Az ügy közismert. Garaczi 1998-as regényében ez áll:

„Apám aláírásában a kezdőbetű fél oldal, több helyen átszaggatja a papírt. Ezzel a fergeteges és grandiózus Gével nem tanácsos viccelődni. Aki egyszer találkozik Apám Géjével, más szemmel néz rá, ez az ember még sokra viszi. Aláírás-hamisítás szóba se jöhet, évekig gyakorolok, silány utánzatokra telik csupán. Csodáltam és imádtam őt ezért a Gé betűért. Sokszor csak úgy öncélúan, az élvezet kedvéért megkértem, vesse papírra a nevét, a nevünket. Másodpercekig szánkázott a toll föl-alá, hurkok csapódtak jobbra-balra, dupla szaltó és svédcsavar, de nem ám csak úgy össze-vissza, hanem egy tökéletesen begyakorolt és indulatos terv szerint, és egyszer csak ott állt megint ez a különös, vad ábra, ami távolról sem emlékeztetett arra a Gére, amit én írtam, amit nekem kellett írni, ám mégis az volt extatikus, földöntúli, isteni változatban. A lenyűgöző iniciáléhoz elvékonyodó, jelentéktelen kis farkat rezzentett, a név fölös maradékát – így vetett tőrt a nagyratörő szándéknak az elbizonytalanodó akarat." (Garaczi László: Pompásan buszozunk! Egy lemúr vallomásai 2. Pécs, Jelenkor Kiadó, Élő Irodalom, 1998. 7.)

Esterházy 2000-es könyvében pedig a következő:

„Különmegállapodások, egyéb bejegyzések (pl. fel- és lerakásra, útirányelőírásra, rakszerszükségletre vonatkozóan): üresen hagyva, mellékletek: üresen hagyva. A fuvardíjat fizető neve (cége): u.a. Lakhelye és lakása: u.a. Egyenszámlaszáma: kp., s alatta ismét a drága feladó (fuvaroztató) mondhatni forradalmi aláírása, a kezdőbetű több helyen átszaggatja a papírt, ezzel a fergeteges és grandiózus D-vel nem tanácsos viccelődni, 1. [pedig ez még csak a doktor d-je, de mindenestül a névhez tartozik. Olyan, mintha a gróf helyett lenne; ám midőn ezt fölemlítettem előtte, úgy nézett rám, mintha eszemet veszejtettem volna, mintha a családunk névtelenül, csakis parasztfölkelésekben angazsálta volna magát (Dózsa György unokája stb.).] Aki egyszer találkozott apám D-jével, más szemmel néz rá, ez az ember még sokra viszi. Aláíráshamisítás szóba sem jöhet, évekig gyakoroltam, silány utánzatokra telt csupán. Csodálom őt ezért a D-ért. Sokszor csak úgy öncélúan, az élvezet kedvéért megkértem, vesse papírra a nevét, a nevünket, másodpercekig szánkázik a toll föl-alá, hurkok csapódnak jobbra-balra, duplaszaltó és svédcsavar, de nem ám csak úgy összevissza, hanem egy tökéletesen begyakorolt és indulatos terv szerint 2. [(45 után két évig a Kerbankban dolgozott, külföldi levelezés, ott „tanult ebbe bele")], és egyszer csak ott állt megint ez a különös, vad ábra, ami távolról sem emlékeztet arra a névre, amit én írok, amit nekem kell írni, ám mégis az, eksztatikus, földöntúli, isteni változatban. A lenyűgöző iniciáléhoz 3. [– ami még csak nem is „mi" vagyunk – ] elvékonyodó, jelentéktelen kis farkat rezzent, a név fölös maradékát, [ ] így vet tőrt a nagyratörő szándéknak az elbizonytalanodó akarat." (Esterházy Péter: Harmonia Caelestis. Budapest, Magvető, 2000. 577.)

Esterházy az apai aláírás leírását csonkolta, új kontextusba állította (kezdés a kezdőbetűnél), három elemet beillesztett (ezeket arab számokkal jeleztem [1-3.]), egy [ – ]-et pedig elhagyott. A vendégszövegnek az a kezelése azonban számomra mégsem ezért emlékezetes. Hanem azért, mert 1998-ban azt írtam a Garaczi-bekezdéshez, a jelentéktelen kis farok mellé, hogy castratio. 2000-ben pedig az Esterházy-bekezdéshez azt, hogy recastratio.

Még azt is odajegyeztem mellé, zárójelben, hogy ez magyarul nagyjából azt jelentené: visszaherél.

Édesapám – javított kiadás.

© Esterházy Péter Archívum / Esterházy Marcell

Szilasi László

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.