hirdetés

Szláv TeXtus - Mindent a szláv irodalmakról

2013. február 4.

Új, a szláv irodalommal és kultúrval foglalkozó oldal indul Szláv Textus címmel. A szerkesztők célja tizenkét szláv nyelv irodalmát és kulturáját megismertetni az érdeklődőkkel. A Szláv TeXtus egyrészt le kíván számolni a korábbi berögzült geopolitikai felosztássokal, másrészt új megvilágításban szeretné megmutatni ezeket a rendkívül sokoldalú, de mégis egy gyökérből származó népeket és irodalmukat.

hirdetés

A Szláv TeXtuson ezentúl mindent megtalál az az érdeklődő, aki szeretné tudni, hogy például milyen szláv vonatkozású irodalmi művek jelentek meg a közelmúltban Magyarországon, azaz a kortárs szláv irodalmi művek gyűjteményét juttatják el a szerkesztők a magyar olvasókhoz – legyen szó könyvekről, vagy akár rövidebb írásokról. A megjelent kötetekről rendszeresen közölnek irodalomkritikákat, ajánlókat, de a részletesebb és mélyebb elemzések iránt érdeklődők is kincsekre bukkanhatnak az oldalon, mert esszék és tanulmányok sora várja őket a legjobb magyar szlavisták tollából. Emellett nem maradhatnak ki a portál kínálatából a szerzőkkel készült interjúk sem.

Másrészt fontosnak tartják, hogy a magyar közönség értesüljön a szláv irodalmi újdonságokról, történjenek azok Magyarországon vagy az „anyaországban". Ezért folyamatosan tájékoztatnak a különböző aktualitásokról, megjelenésekről, könyvbemutatókról, kerekasztal beszélgetésekről, egyéb programokról. Emellett arra is igyekeznek hangsúlyt fektetni, hogy az érdeklődők ne csak az irodalmi élet újdonságairól szerezzenek tudomást, hanem minden más kulturális eseményről, hírről is. Így – annak ellenére, hogy az irodalom áll a középpontban – a Szláv TeXtuson az olvasók folyamatosan találhatnak szláv filmekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, fesztiválokkal és más kulturális eseményekkel kapcsolatos információkat.

Az oldal főszerkesztője, Németh Orsolya a Literának részletesebben is kifejtette a Szláv Textus harmadik, és talán legfontosabb célját. Mivel eddig nem volt soha ilyen átfogó törekvésre példa, hogy egy irodalmi újság egyszerre foglalkozzon tizenkét szláv nép – belarusz, bosnyák, bolgár, cseh, horvát, lengyel, macedón, orosz, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – irodalmával bizonyítani szeretnék, hogy az olyan területi felosztásra épülő berögződések, mint a nyugati, keleti, déli szláv felosztás, a Balkán vagy Közép- és Kelet-Európa az irodalom esetében inkább eltávolítanak egymástól, mint a megismerést segítenék.

Németh Orsolya szerint a fenti meghatározások, területi felosztások történelmi vagy geopolitikai rendezőelvek alapján jöttek létre, az irodalmat, irodalmakat pedig nem lehet ezen elvek alapján beskatulyázni és ezáltal mesterséges csoportokat létrehozni belőlük. A főszerkesztő szerint a "csak szlávként" való egységesítési törekvésük arra is felhívja a figyelmet, hogy a múltbeli történelmi és politikai okokból való felosztásoknak ma már nincs helye - hiszen ahogy ma már nem beszélhetünk szovjet irodalomról, úgy nem létezik ma már jugoszláv, vagy akár délszláv irodalom sem: "Ha az országhatárokat nézzük, akkor talán adekvát kifejezés volt a használatuk, noha akkor is különböző népek irodalmairól volt szó. Ezek a kifejezések máig megmaradtak (mint például a délszláv irodalom), pedig nem szabad egy kalap alá venni például a macedón és a horvát irodalmat" - mondja Németh Orsolya. "De ugyanígy akár közép-európai irodalomról sem beszélhetünk, mert nem ugyanaz a cseh vagy a lengyel vagy a szlovák irodalom." Ami mégis összeköti őket, az a közös tőről fakadó nyelv, ezért is tartják fontosank a szláv címke mentén való újraértelmezést .

A Szláv TeXtus szerkesztői mind a fiatal szlavista generáció képviselői:

Németh Orsolya-főszerkesztő, belarusz, lengyel, ukrán
Hanzelik Gábor-cseh
Karaba Márta Alexandra-lengyel
Nicheva Stefka-bolgár
Pócsföldi József-szlovák
Simándi Csaba - orosz
Szirmay Katalin-orosz
Várkonyi Alma-szlovén
Vas Viktória-belarusz, lengyel
Walkó Ádám-bosnyák, horvát, macedón, szerb
Zöldy Áron-lengyel
Fáth Eszter-lengyel

 

A honlap emellett szeretne teret biztosítani mindenkinek, aki a szláv irodalmakkal foglalkozik, műfordításaikat, tanulmányaikat, esszéiket, recenzióikat az oldalon feltüntetett e-mail címre várják. 

A Szláv TeXtus bemutatkozó estje február 16-án lesz a Frisco Caféban (1093 Budapest, Mátyás utca 11) 19:00-tól. A szláv irodalmak helyzetéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről, magyarországi fogadtatásukról beszélgetnek majd a résztvevők:
Hanzelik Gábor, Németh Orsolya, Nicheva Stefka, Pócsföldi József, Simándi Csaba, Várkonyi Alma, Walkó Ádám
Moderátor: Szekeres Dóra, újságíró, a Litera szerkesztője
A bemutatón a szláv kultúra mellett különleges szláv italkülönlégességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

www.szlavtextus.blog.hu

 

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.