hirdetés

Tábor Ádám: Normális hős, teljes ember, nagyszerű író

2016. november 12.

A kultúra, irodalom, társadalom-, természet- és műszaki tudományok, politikai gondolkodás együttes ismerőjeként és művelőjeként „uomo universale”, azaz minden oldalú reneszánsz ember. – Ungváry Rudolfot 80. születésnapja alkalmából tegnap köszöntötték pályatársai a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Tábor Ádám írását olvashatják.

hirdetés

Olyan férfit köszönthetek 80. születésnapján, akinek a barátságára évtizedek óta büszke vagyok. Ungváry Rudolf számomra egy kivételes embertípus megtestesítője: a normális hősé. Diákkora óta szikrányi megalkuvás nélkül bátran szembeszáll mindenfajta elnyomással és értelmetlen konvencióval – miközben mindig megőrizte józan ítélőképességét, tisztában volt és van azzal, mi az értelmes cselekvés a konkrét körülmények között, valamint tiszteli és ápolja az értelmes tradíciókat és konvenciókat minden lét-szegmensében. Úgy az ’56-os forradalom egyik hőse, a Kádár-kori ellenállás szókimondóan szuverén alakja, a '89-es demokratikus rendszerváltás társadalmi szerepet vállaló résztvevője, a demokrácia vadhajtásaként felszínre bukkanó szélsőjobboldal elleni civil fellépések egyik élharcosa, az új autokratikus szisztéma tűhegyes szavú és éles szemű elemzője, hogy mindeközben kialakított és megőrzött egy független polgári életformát családjában és társadalmi kapcsolathálójában, hat évtizede követi a magyar és a német irodalmi, művészeti, történelem- és természettudományos élet alakulását, alkotásait, eseményeit, részt vett az autonóm avantgárd kulturális, majd posztmodern irodalmi mozgalmakban és társaságokban. Fogalomelméleti munkásságának gyakorlati alkalmazásaival az államtól független egzisztenciát épített ki magának.

A diákkori forradalmi tevékenysége miatti megtorlás hónapjaiból és éveiből szellemileg-lelkileg-etikailag intaktul és megerősödve került ki. A folyamatos edzésnek és természetjárásnak köszönhetően nem csak szellemi és lelki, hanem testi kondíciója is máig rendkívül magas fokú: teljes ember a görög ideál értelmében. És – a kultúra, irodalom, társadalom-, természet- és műszaki tudományok, politikai gondolkodás együttes ismerőjeként és művelőjeként – „uomo universale”, azaz minden oldalú reneszánsz ember.

Emellett számomra – és többek számára – olyan barát, akire mindig számíthatunk; mára immár baráti körének középpontja. Jó néhány fontos ügyemben kértem és kaptam tőle tanácsot, és olyan praktikus dolgokban segített, amelyekhez nem értek.
Ungváry Rudolf nemcsak normális hős, teljes ember és hű barát, hanem nagyszerű író is. Novelláinak és más irodalmi szövegeinek több mint négy évtizede lelkes olvasója vagyok; a rendszerváltásig kiadatlan elbeszéléskötete, A gépfegyver szálkeresztje és azóta közölt elbeszélései komplex, de kompakt egyéniségének szuggesztív, pontos, sokszínű és magas színvonalú lenyomatai. Írói vénája, történelmi-politikai ismeretei, markáns véleménye és éleslátása pedig az utóbbi negyedszázad legjelentősebb és legkarakteresebb publicistái közé emeli.
Ilyen férfi ma – itt, Magyarországon biztosan – ritka, mint a fehér holló. Ungváry Rudolfot az utókor olyannak fogja látni, amilyennek mi a reformkor nagy alakjait látjuk.

Isten éltesse sokáig teljes szellemi-fizikai aktivitásban és frissességben!

(Elhangzott a Petőfi Irodalmi Múzeumban november 11-én rendezett ünnepi esten.)

Tábor Ádám

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.