hirdetés

Találkoztam boldog cigányokkal is – Írómozi Szerbhorváth Györggyel

2018. április 24.

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. április 25-én, szerdán este 7-től Szerbhorváth György, választása Aleksandar Petrović Találkoztam boldog cigányokkal is című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

hirdetés

Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának vendége 2018. április 25-én, szerdán este 7-től Szerbhorváth György, választása Aleksandar Petrović: Találkoztam boldog cigányokkal is című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Jánossy Lajos vezeti.

TALÁLKOZTAM BOLDOG CIGÁNYOKKAL IS
Skupljači perja, 82 perc, 1967

A film valahol a Balkánon, tollgyűjtő cigányok zárt világában játszódik, akik a szigorú törvények és hagyományok ellenére a szabadság gyermekeinek érezhetik magukat. Boro, a film férfi főhőse beleszeret egy cigánylányba, és feleségül akarja venni. A lány apja, Boro üzlettársa azonban megtiltja a házasságot. Ekkor a fiatalok szörnyű tervet eszelnek ki... A film 1967-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének különdíját, a pulai filmfesztivál fődíját, és világsikert aratott!
Szereplők: Bora - Bekim Fehmiu, Lence - Olivera Vučo, Mirta - Velimir 'Bata' Živojinović, Otac Pavle - Mija Aleksić, Tisa - Gordana Jovanović. Rendező: Aleksandar Petrović, forgatókönyv: Aleksandar Petrović, operatőr: Tomislav Pinter, zene: Aleksandar Petrović, vágó: Mirjana Mitić.

Az esemény a Litera Kilátó című, februártól Vajdaság irodalmával foglalkozó sorozatának része.

Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.

TOVÁBBI ESEMÉNYEK: 2018. május 30.: Vendég: Gazdag József, a beszélgetést Fehér Renátó vezeti.

Az Írómoziról bővebben ITT olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György utca 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.