hirdetés

Tatár Sándor kapta a Quasimodo-díjat

2012. szeptember 9.

A 20. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen Tatár Sándor nyerte a fődíjat, de két különdíjat is osztottak, amelyeket Gyukics Gábor és Neogrády Antal vehetett át.

hirdetés

Az 50 éves, költő, kritikus, műfordító több, mint kétszáz pályázó közül kapta meg végül a fődíjat s a vele járó ösztöndíjat.
Tatár Sándor 1962-ben született Budapesten. Megjelent kötetei: Végtelenül egyszerű lenne minden (versek), A szénszünetre eljött a nyár (versek). Legfontosabb díjak: a Holmi versfordító-pályázat különdíja (1995), a Soros Alapítvány egyéves alkotói ösztöndíja (1999), A Dunánál című verspályázat díjnyertese (2000), az NKA egyéves alkotói ösztöndíja 2002.
A 20. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal két különdíjat osztottak ki, amelyeket Gyukics Gábor és Neogrády Antal vehetett át. 

Az Anna Grand Hotelben rendezett gálán a szokásoknak megfelelően átadták a Bertha Bulcsu-díjat is, az irodalmi riport meghívásos pályázat emlékdíjasai: Baán Tibor, Deme Tamás, Kontra Ferenc, Ági Lehoczky, és Szikora József.

Az évforduló alkalmából idén meghívták az eddigi összes Quasimodo Emlékdíjas költőt, hogy olvassák fel nyertes költeményüket. Többen, mint például Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Székely Magda már nincsenek közöttünk, de ott volt például a Londonban élő Gömöri György, aki 1993-ban az első díjazottja volt a rendezvénynek. Sőt az emlékdíjas versek rendhagyó módon a Vaszary Villa parkjában is olvashatók voltak a költőverseny ideje alatt felállított speciális plakátokon - nyilatkozta még a díjkiosztó előtt a balatonfured.hu-nak Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.
A hagyományokhoz hűen a költőversenyt ezúttal is különböző kulturális programok kísérték, megnyílt Kő Pál szobrászművész kiállítása, bemutatták a költőverseny kitalálójának, Franco Cajaninak, illetve a Nobel-díjas költő fiának, Alessandro Quasimodonak friss kötetét. Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete pedig fát ültetett a Tagore sétány melletti olasz ligetben.

A költőversenyhez kapcsolódóan megjelent a város kulturális folyóiratának a Tempevölgynek az új száma is, amelyben a három díjnyertes vers is olvasható. A költemények, novellák, tanulmányok mellett kettő a füredieket is érintő fontos írás olvasható a lapban. A nyitó anyag Örkény Istvánra emlékezik századik születésnapja alkalmából. Az egypercesek klasszikusa a Lipták ház gyakori vendége volt, és persze Déry Tiborék vendége is a Tamáshegyen. A másik írás Hubay Miklósra emlékezik, a nagyszerű drámaíróra, az európai műveltségű esszéistára, Füred gyakori vendégére, aki hosszú élete utolsó éveiben a szívkórházban gyógyíttatta magát.
A folyóirat külön kiadásában megjelent a 20 év - 20 vers című kötet is, amely a Salvatore Quasimodo költőverseny eddigi nagydíjas költeményeit tartalmazza.

A díjkiosztó előtt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő, a Tagore sétányon álló emlékfájánál tartottak megemlékezést, ahol Szőcs Géza, a Magyar PEN Klub elnöke, költő mondott ünnepi beszédet.
A gálán köszöntőt mondott L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális szakállamtitkára, az eseményen jelen volt Fanco Cajani irodalomtörténész, Bogyay Katalin és Maria Assunta Accili nagykövet is.
A hagyományoknak megfelelően a díjnyertes verseket Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek adták elő. Közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Forrás: balatonfured.hu

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.