hirdetés

Tennessee Williams eddig ismeretlen novellája látott napvilágot

2014. március 25.

Tennessee Williams Pulitzer-díjas drámaíró eddig ismeretlen novellája látott napvilágot első ízben a The Strand irodalmi magazin tavaszi kiadványában.

hirdetés

A Crazy Night (Őrült éjszaka) című elbeszélést egy diákkori szerelem ihlette: az író rövid ideig randizgatott egy Anna Jean O'Donnell nevű lánnyal, mialatt a Missouri Egyetemre járt. Williams költeményeket is írt Anne Jeanről, ám jegyzeteiben és memoárjaiban csak futólag emlékezett meg róla - ismertette kedden a BBC News.

A novellát közlő The Strand irodalmi magazin főszerkesztője, Andrew Gulli szerint Williams a harmincas években írhatta a történetet, amely - akár "egy kirakós elveszett darabja" - hozzájárul, hogy jobban megértsük az író érzelmi fejlődését.

Williams anyjáról, Edwináról mintázta Blanche alakját A vágy villamosa című színművében, az Üvegfigurák Laura Wingfieldjét pedig lánytestvére, Rose ihlette.

A Crazy Nightban az elbeszélő, egy meg nem nevezett kampusz elsőéves főiskolása romantikus viszonyt kezd Anna Jeannel, ám a lány egy másik diák miatt elhagyja.
A novella címe arra a főiskolai hagyományra utal, amikor a diákok egy éjjelt tivornyázással: ivászattal és a szexszel töltenek.

(MTI)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.