hirdetés

Térey János: Káli holtak (részlet a regényből)

Részlet a regényből

2017. december 28.

A népszerűségért virítanod kell. Valaminek errefelé kötelező nagyon valamilyennek lennie. Vagy elemien brutálisnak, vagy meghökkentően mélynek, vagy nagyon popnak, nagyon konzervatívnak vagy nagyon liberálisnak. – Karácsonyi Magasiskolánkban Térey János készülő regényéből olvashatnak részletet.

hirdetés

Most jelent meg egy interjúm az augusztusi Marie-Claire-ben.
...

Marie-Claire: Mondd, Alex, éltél már valaha vissza azzal, hogy fiatal korod ellenére ismert ember vagy? Nemzedéked egyik vezető színésze.

Alex: Remélem, nem. Illetve remélem, hogy a hírem nélkül is képes vagyok rokonszenvet kelteni.

Marie-Claire: (Nevet) Sírtál már moziban?

Alex: Úgyis tudod, hogy sohasem vallanám be.

Marie-Claire: Alex, te művészettörténet-esztétika szakos voltál a bölcsészkaron. Félbehagytad a tanulmányaidat, hogy színészetet tanulj. Három éve vagy a Füst Milán Színház tagja. Azt írják rólad, eredendően hamleti alkat vagy. Bármit is jelentsen ez. Egy kritikából idézek. (Olvas) „Már ahogy belép, mocorog a nézőtér." Aztán... „Csáky Alex huszonévesen egyszerre nyerte el a nézők kegyeit és a Jászai Mari-díjat. Játéka hajlékony, pontos, erőteljes. Szemlátomást meg sem kottyan neki a hatalmas szöveganyag, bírja intellektussal és fizikummal is. Ezen az estén mindenképpen ő a világ tengelye." Elég nagy szavak.

Alex: Lehet. De nekem nem szabad törődnöm a dicsérettel, mert ellustulnék.

Marie-Claire: Elterjedt a hír, hogy egy zombi-apokalipszisben forgatsz a nyáron. A horror nem egészen a te világod. Akciófilmben sem játszottál soha. Mesélnél arról, hogyan jött ez? Nem lesz túl éles váltás a Hamlet meg a Saul fia után?

Alex: Lehet, hogy az lesz. De bízom az anyagban. Én azt tartom Borombovics legzseniálisabb ötletének, hogy pont ezek a ma már nem létező káli-medencebeli falvak jutottak eszébe, amiket kipusztított a török. Hogy a fölégetett falvak lakossága évszázadok után térjen vissza a medencébe, és keresse meg a régi helyét... Mindenki ismeri ezt a vidéket. Ide kirándulni és pihenni vagy mulatni járunk. Végeláthatatlan párhuzamos szőlősorok... Pedig van egy múltja is. Amiről nem beszélnek.

Marie-Claire: Ugyanúgy lépsz színpadra ezután is, mint azelőtt?

Alex: Igen, hiszem és vallom, hogy ugyanúgy. De tudnunk kell, hogy ebben az országban csakis az kell, ami rikító. A népszerűségért virítanod kell. Valaminek errefelé kötelező nagyon valamilyennek lennie. Vagy elemien brutálisnak, vagy meghökkentően mélynek, vagy nagyon popnak, nagyon konzervatívnak vagy nagyon liberálisnak. A Káli holtak ilyen lesz, egyszerre brutális és pop. Viszont ha nem túlzol, ha nincs például elrajzoltan parodisztikus iránya a munkádnak, arra már nem úgy reagálnak az emberek. Nem az árnyalatok, nem a finom rezdülések felé megyünk. Számomra mostantól épp az az érdekes, ami nem nagyon durván valamilyen. Mindez hamarosan le fog tisztulni. Fogalmam sincs, hogyan. De kivárom.
...

Úhh, föllélegzem, rendben. Szerencsére volt időm átnézni és visszaküldeni. És nem valami elképesztő félreértésektől, otromba és érthetetlen betoldásoktól, rosszindulatú hiedelmektől és helyesírási hibáktól hemzsegő nyers szöveg jelent meg. Az újságírók jelentékeny hányada még a begépelt szöveget sem küldi el neked, aztán az újságban nem ismersz magadra a saját szájadba adott mondatokból. Olyan is előfordul, hogy ő elküldi, te kijavítva visszaküldöd, és ő csak azért is a javítatlan, zavaros irományát jelenteti meg. Nem tudni, indulatból vagy hanyagságból.

Most jó.

Térey János

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.