hirdetés

Terjeszkedés az internetre

A HarperCollins kiadványainak részletei a neten

2006. augusztus 16.
A HarperCollins kiadóvállalat marketingstratégiájának megújítását tervezi; ennek egyik eleme, hogy saját honlapján a megjelentett könyvekből részleteket közöl az olvasók könnyebb tájékozódását segítve elő.
hirdetés

A Browse Inside nevű programot augusztus 3-án mutatták be, s ekkor is debütált a harpercollins.com-on. Tíz szerző százharmincöt könyvének valamennyi fejezetéből a három-három első oldal olvasható el a neten. Szerepel a gyűjteményben Michael Crichton, Lisa Scottoline, Bernard Cronwell és Paulo Coelho is.
 
A digitális kiadás felé talán a legerőteljesebben elmozduló kiadóház a múlt évben jelentette be, hogy valamennyi könyvét digitalizálni fogja. Mára tízezer kötettel vannak készen, a további tizenötezer és az úgynevezett háttérlista is folyamatosan felkerül majd a rendszerükbe, s valamennyi, a későbbiekben kiadott kötetük megjelenik digitalizált formában is.
 
A kiadó szerzői számára is felajánlja majd a programot, melynek segítségével azok saját honlapjukon azzal a tipográfiával mutathatnak be részleteket köteteikből, amilyennel az  nyomtatásban is megjelenik. A program éppen azt az érzetet nyújtja az interneten barangoló olvasóknak, mintha egy könyvesboltban válogatnának a kötetek között,s  olvasnának bele az első pár oldalba.
 
Brian Murray, a HarperCollins csoport elnöke szerint a könyvkiadás evvel csupán hasznosít egy lehetőséget, mellyel a zeneipar és a filmipar már hosszú idő óta él – az együttesek számai elhangzanak a rádióadókon, a filmek előzeteseit láthatjuk a televízióban és a mozikban; most ilyesmit szeretnének megvalósítani a könyvkiadásban is.
 
Egyelőre nem tervezik, hogy a könyvvásárlási igényeket közvetlenül online módon elégítsék ki, most csupán az olvasókat szeretnék a honlaphoz kötni ajánlataikkal, melyek között a könyvek részletein túl interjúk és fényképek éppúgy helyet kaptak, mint linkek a szerzők saját honlapjaira. Ha az olvasók mégis online szeretnék megvásárolni a könyveket, a honlapról közvetlen segítséggel navigálhatnak a nagy terjesztőkhöz, mint az Amazon vagy a Barnes&Noble, s a kisebb független terjesztőkhöz is.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.