hirdetés

Terry, Harry, és a nők

2017. szeptember 2.

Úthenger végzett a Terry Pratchett befejezetlen műveit tartalmazó merevlemezzel. Harry Potter fia megkezdte tanulmányait. A nőkről szólt az augusztus a brit kulturális sajtóban, és ha hihetünk a Legyek Ura új filmváltozatáról szóló híreknek, akkor hamarosan Hollywood is róluk fog szólni. – Hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Úthenger tette tönkre Terry Pratchett befejezetlen műveit

A 2015-ben elhunyt brit fantasy- és science fiction-író, Terry Pratchett kiadatlan műveit eddig egy merevlemezen tárolták, kezdi cikkét az Independent. Nemrég azonban Pratchett menedzsere, Rob Wilkins, nagyjából fél órás különbséggel két képet posztolt ki a Twitterre: az elsőn a még ép merevlemez látható, a háttérben egy úthengerrel, míg a másodikon ugyanez a merevlemez már használhatatlan állapotban van. A cikk szerint ez a gesztus kellően méltó a szerző ironikus életművéhez. Pratchett közeli barátja, Neil Gaiman úgy nyilatkozott a Times-nak, hogy bármin is dolgozott a szerző a halála előtt, a legjobb, ha az az út közepére kerül, hogy egy úthenger átmehessen rajta. A tönkretett merevlemez a Terry Pratchett: HisWorld elnevezésű kiállítás része lesz, amely a The Salisbury Múzeumban nyílik meg szeptember 16-án.

A nők és a műfordítás

A Women in Translation mozgalom, vagyis a Nők a műfordításban már 2014 óta augusztusban, egy teljes hónapon keresztül ünnepli a saját létezését. A Literary Saloon idei összefoglaló cikke több egyéb oldalra is vezet, így például a Guardian riportjához, amelyben tíz női fordítót kértek fel, hogy meséljenek arról, mi inspirálja őket. Hasonló tematikájú interjút készített Allison Merola, a Words without borders weboldalon. Ezen kívül ugyancsak a Guardian szerzője, Sian Cain írt cikket a témában, Lost to translation: how English readers miss out on foreign female writers (Kb.: A műfordítás győzelme: Mit hagynak ki az angol olvasók a külföldi női szerzőkkel?). Ebben megállapítja, hogy az Angliában megjelent külföldi könyveknek mindössze a harmadát írta nő, és ennek okait vizsgálja.

A Legyek Ura - lányokkal

Az egyik legnagyobb hollywoodi filmes cég, a Warner Brothers égisze alatt készülhet el a Legyek Ura legújabb filmváltozata, amelyben minden szerepet nők alakítanának, írja Jason Bailey, a Flaworwire újságírója, egyúttal erős kritikával is illeti az ötletet. William Golding eredeti, 1954-es regényében fiatal fiúk tévednek egy lakatlan szigetre, ahol megpróbálnak önállóan élni. Az erre való próbálkozások során azonban súlyos ellentétek merülnek fel egymás között, amelyek sorozatos tragédiákhoz vezetnek. Bailey szerint ez a történet a mérgező maszkulinitásról szól, éppen ezért nem lenne különösebb értelme nőkkel eljátszatni. Ráadásul Hollywoodban mostanában divattá válnak a nőkkel készült remake-ek, elég csak a Szellemirtók női változatára gondolni, amely jelentős negatív kritikákat kapott. A Legyek Urából eddig két emlékezetes film készült: Peter Brook 1963-as, illetve Harry Hook 1990-es változata.

Harry Potter fia megkezdte az iskolát

J. K. Rowling világhírű történetében 2017. szeptember 1. az a nap, amikor Harry Potter fia, Albus Severus Potter először utazik a Roxfort boszorkány-és varázslóképző szakiskolába, írja az Independent. Az esemény alkalmából több száz rajongóra számítanak a londoni Kings Cross pályaudvaron, ahonnan a történet szerint az iskolai vonat indul. Bár a hétkötetes regénysorozat utolsó részét Rowling 2007-ben befejezte, azóta már több módon született folytatás. Albus Severus története színházi előadásként jött létre, Harry Potter és az elátkozott gyermek címmel, a tavalyi évben a szövegkönyvét is kiadták. A Warner Brothers pedig Legendás állatok és megfigyelésük címmel kezdett el mozifilmeket gyártani – az eddigi hírek szerint ebből összesen öt lesz –, amelyek Harry Potter története előtt nagyjából ötven évvel játszódnak, és egy egykori roxforti tanár, Göthe Salmander történetét mesélik el.

Stermeczky Zsolt Gábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.