hirdetés

Törvénytől sújtva – Írómozi Selyem Zsuzsával + díjátadás

2018. január 3.

A Litera Írómozi című sorozatának vendége 2018. január 8-án, hétfőn 19 órától Selyem Zsuzsa, a választása pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című filmje. A vetítés utáni beszélgetést Fehér Renátó vezeti a Nyitott Műhelyben. A film előtt adjuk át a Litera 2017-es Napló-díjait!

hirdetés

Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

2018. január 8-án, hétfőn 19 órától Selyem Zsuzsa lesz a vendégünk a Nyitott Műhelyben. Az Írómozi új évadának első három része – köztük ez az est is – a Litera Kilátó (határon túli kortárs szemle) című sorozata Erdély irodalmáról szóló fejezetének része.

NAPLÓ-DÍJ!
A vetítést megelőzően kerül sor a Litera 2017-es Napló-díjainak átadására. A szerkesztőség minden év végén meghozza döntését arról, kinek vagy kiknek a naplóit tartja az év legjobbjának. Ez alkalommal két naplót is díjaztunk: KŐRIZS IMRE és SZÁZ PÁL, valamint az A SZEM az idei díjazottak!

TÖRVÉNYTŐL SÚJTVA
amerikai-NSZK filmdráma, 102 perc, 1986.

Zack (Tom Waits) és Jack (John Lurie) két kisstílű csibész. Mindkettőt behúzták a csőbe, és mielőtt leesett volna náluk a tantusz, hűvösre kerültek. A lemezlovas Zack azért került rács mögé, mert a kölcsönjárgányában egy hullát találtak, a selyemfiú Jacket viszont a riválisa szívatta meg, így kiskorú lány futtatása miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel. A börtöncella harmadik lakója az olasz Roberto (Roberto Benigni), akinek be nem áll a szája, viszont alig ért angolul. Gyilkosságért ül, véletlenül agyonütött egy embert biliárdgolyóval. Roberto alaposan felkavarja az állóvizet, ügyeskedése eredményeként hármójuknak sikerül lelépnie.

Rendező: Jim Jarmusch
Szereplők: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni
Operatőr: Robby Müller
Zeneszerző: John Lurie
Producer: Alan Kleinberg

„A klasszikus narratívához szokott néző úgy élné meg a Törvénytől sújtva című filmet, mintha széllel szemben hugyozna. Itt ez a rakás jobbnál jobb ziccer: férfibarátság! szökési terv! kurvák! stricik! korrupt zsaruk! pedofil zsaruk! bunkó zsaruk! És mit művel mindezzel ez a fura frizurás fazon? Jobbára semmit. Jarmuscht nem nagyon izgatják ezek a panelek, ő karaktereket épít és helyzeteket teremt, aztán elvonul a kamera mögé és csendben figyeli, hogy mi történik a színen (amely idővel azért kissé kitágul, de azért annyira mégsem). Szabadon lehet improvizálni, de szövegelés mellett figyelni kell a ritmust és a dallamot is, ebben pedig Tom Waitsnek, a karcos hangú énekesnek és John Lurie-nak, az „underground” dzsesszzenésznek aligha akadhat párja. Benigni, nos ő úgy beszél, mintha dalolna." (AeonFlux)

„Mitől olyan más mégis a Törvénytől sújtva? Azt hiszem, elsősorban attól a fanyar humorától, attól az emberi melegségtől, attól a finom lélekábrázolástól, ami elejétől végig áthatja. Szemben Jarmusch korábbi filmjével, az itteni figurák és élethelyzetek sokkal plasztikusabbak, sokkal kidolgozottabbak. Ez nem utolsósorban a két újabb szereplő, Tom Waits és Roberto Benigni érdeme. Az előbbi varázsos és „sloppy” (erre nincs pontos magyar szó, körülbelül azt jelenti, hogy laza) önmagát adja, mosolygós-rezignált durcássággal szemléli a körülötte lévőket. Az utóbbi profi komikus, akinek – etnikus, kulturális – mássága az adott kontextusban hasonlóan különc adottsággá válik, mint a két new wave zenész sajátos aurája, s aki mindezt persze megtoldja kedves-bohókás mókáznitudásával." (Klaniczay Gábor, Filmvilág)

TRAILER:

Az eseményhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.

Az Írómoziról bővebben ITT olvashatnak.

Helyszín: Nyitott Műhely - Budapest 1123, Ráth György utca 4.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.