hirdetés

Tóth Kinga: A Holdvilágképűek

részlet

2014. november 9.

4 szálam van, a bakancsomba teszem, a többieknek adom, senki nem gondolná, hogy ezt szabad így, még egy slukk is életveszélyes. Az IGD nem okoz közvetlen vagy azonnali halált. Lassan rakódik a szervekre. A folyamatos láz kimeríti a szervezetet, mely hosszantartó alvásos, fekvéses állapotot okoz. - Magasiskola rovatunkban Tóth Kinga készülő regényéből közlünk egy részletet.

hirdetés

KOPORSÓ

Körbepólyálják a kezem, hogy ne mozogjak. Koporsóban vagyok, és nem kapok levegőt, a koporsóban 4-12 órányi levegő van, attól függ, mennyi hely van belőle kiszorítva. Ez a koporsó elég kicsi, alacsonyan van a teteje. Fehér és fényes, mint az orrműtétnél, tudom, hogy MRI, de nem tudom meggyőzni magam róla, nem hiszem el. A tüdőm nem hisz nekem, nem engedi be a levegőt, nem emlékszem, mikor nyomom meg a gombot.

ÍRISZ

Válassz egy virágot! A 3 komponenses olcsóbb, az beletartozik a vizsgálatba. Ez a műszer az íriszen fedi fel az elváltozásokat. Ebben sem hiszek, de anya szerint van, akinek segített, meg kell próbálni. Ahogy a táltost is, Erdélyből jött, és a szomszéd négyemeletesben az egyik néniéknél lehet hozzá bejelentkezni. Ő le tudja venni a rontást bárkiről.
A táltos azt mondja, valakinek hatalma van felettem, amiről tudok. Csak te tépheted el ezt a köteléket, de én segíthetek ebben. Nem akarom, én fogom ezt megszüntetni. Elhiszem, amiket beszél, előtte hosszú időn keresztül hazudtam neki, teszteltem, de kitalálta, mi a bajom. Az íriszes is kitalálta, nem a nevét, csak a működési elvét, de azt leírták. Kisugárzom az IGD-t, rajtam vannak a tünetei.
Jázmin, az biztosan volt, fehér nagy szirmok, írisz vagy boglárka. Később egy hatalmas tőzegboglárkát tetováltatok a bal oldalamra. A fenekemtől egészen a mellemig ér, de nem emlékszem erre, pedig már 16 évesen kiválasztottam őket. A tetoválás nem színes, csak fekete vastag kontúrok. Végig a vesémen és a bordákon, a derék alatt, ahol a háj van, csikis, de a bordámnál már érezni. Beszélek közben, a gép hangja átüt az enyémen, így nem érzem, hogy fáj, több órát bírok.

ÍRISZ II

Vörös göndör a szőre, a bajusza tömött és lelóg az alsó ajkáig. Férfiszag, vörös bolyhok a szememnél, ne pislogjon, most bele fogok villantani. A szemcsepptől kitágultam, rácsodálkozom a köpenyére, hirtelen azon is vörös bolyhokat látok. Maradjon még egy kicsit, nem szabad becsukni, neonkék és piros villanófények, pont mint az endoszkópia után. A nyálam és a könnyeim összefolynak a pizsamafelsőmön, nem akarok belerúgni, de most már teljesen rajtam van. A szemvizsgáló műszer hideg a szemgolyómon, a székemben van, az arca fél centire az enyémtől, a bajusza csiklandoz. Röhögni fogok és kapálózni.
Nem látok letapadást, nincs lerakódás a fenéken, a gyógyszerek miatt viszont előfordulhat meszesedés, ezt a vizsgálatot félévente meg kell ismételni. Hol lehetséges a lerakódás: szemfenék, hüvely, tüdőnyálkahártya, gerincoszlop, gyomornyálka, mindegyikbe félévente vizsgálót dugunk. Félévente jönnek a neonfények, a fémes és a cseppes tágítók, idegen a szememben, más-más szőrök.
A privát szemorvosnő is közel ér, az ő arca puhább és mosolyog, a szemhéjamat a mutató és a hüvelykujjával húzza szét. Ne pislogjon, megnézzük a feneket. Nincs lerakódás, de a dioptria romlott, meddig kell szednie? Talán nem drasztikus, talán 30 éves kora körül beáll. Az allergiakenőcsnek 2-3 centis csőre van, a könnycsatornához kell nyomni egy-egy zselégömböt. Az előzőleg sterilizált ujjakkal óvatosan eloszlatni a szemgolyón, a lencsét előtte el kell távolítani, mert szétmarja és károsíthatja a megolvadt lencse a szemet. A horrorfilmekben is széthúzzák, utána fogó, vizsgáló műszer vagy sav kerül bele. A golyó olvadni és repedezni kezd, ha verik az áldozatot, a végén kilóg. A Motelben a lány végül maga vágja le a kocsányt egy megnyúlt idegről és öngyilkos lesz.

CSIRKÉK

Ludak másznak rajtam, madarak karcolják meg a lábaikkal a bőrt, attól ilyen borsós, kis fehér dudorok, amikor kiráz a hideg. Az IDG, az allergia, a láz is csinál ilyet, nem tudni, mikor melyiknek a tünete.
A csirkék egyre közelebb vannak, ég a combom, két piros sáv a felső részen, mint a sonkadarabok, egyre élénkebb piros, erre jönnek a csirkék. A vörös aztán száradni kezd és beszürkül, azt kiabálom, üszkösödik, üszkösödik a lábam és erre jönnek a csirkék. Le akarják tépkedni a megszáradt, megkérgesedett darabokat, belecsípnek a combomba, sikítok, egyre hangosabban kiabálok, fáj és szárad és tépik a tetejét. Sokáig tart, amíg elmúlik a hatása, neked nem szabad elfogadnod, a szervezeted, a gyógyszer, ki tudja, hogy reagálsz.
A szendvicsem kell, éhes vagyok, bóják vannak az úton. 2 óra még, mire hazaérek, holnap felelek történelemből, még nem tudom a magyar részt. 1920-1930, Károlyi, prefasizmus, erősödő nácizmus, előttem a törikönyvem. A szendvicsem pumpál, lüktet benne a sajt, a tépőfogam nagyon hegyes, el fogom szabni a szendvicsemet, a felét leharapom, nincs rendőr, nincs ellenőr, széttépem a sajtot is. Sárgák a bóják az ablakban, de már elhagytuk a várost, itt nincs jelzőtábla, nincs baleset. Holnap tudom az egészet, ötöst kapok, végigmondom a kül- és a belpolitikát, 1920-1930, a Károlyi, a nácik.

CIGI

4 szálam van, a bakancsomba teszem, a többieknek adom, senki nem gondolná, hogy ezt szabad így, még egy slukk is életveszélyes. Az IGD nem okoz közvetlen vagy azonnali halált. Lassan rakódik a szervekre. A folyamatos láz kimeríti a szervezetet, mely hosszantartó alvásos, fekvéses állapotot okoz. Egyszerre tapasztalható az immunrendszer túl- és alulműködése. A beavatkozások víziókat, delíriumos állapotot okoznak, a kezelés nem ismert, a gyógymód nem ismert, a betegség kimenetele nem ismert. A bakancszoknimban egyszerre csak egy szál, a többieknek adom, nekem elég az az 1 slukk, aztán pumpa.

 

Tóth Kinga

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.