hirdetés

Tóth Kinga: Cső

2015. május 1.

Kilégzés. A múzeumlátogatók csáp alakú antennás közvetítővel juttatják át az adatokat az otthonmaradottaknak, akik a molekulahálókon dolgoznak. A lányok készítik elő a vegyi anyagokat, hajukban lila recés csatok, a váz rácsaiba pattinthatók. – A Litera A szobor titka című nyílt pályázatán Tóth Kinga novellája II. díjat nyert el. A nyertes művet olvashatják. 

hirdetés

Belégzés. Bízik a gyomorban, a torokban, a gége lazulásában, a csövek nyitottságában, be kell engednem. Egészen addig megnyitni. Felülről egy levegő a gége, egy a légcső, a tüdő a gyomorral a szelep. Egy másik a bél az érrendszerrel a legalsó nyílásokig. Egy csövet magában szétnyit a hangnak. A cső rezgésszáma határozza meg a szervezetet. Egy anyagból öntött hangszer a cső, hajlékony mint a porszívóé, átvezeti a fújást és nem pattan el. Rugalmas, a test engedelmeskedik neki. Alulról vezérelt, természetesen mozog. Leül vele, guggol, a mélyig érezhető a légáramlás, ahogy a hang áthalad. A rezgés egyben tart, nem szakad ketté, nyílik.
Kilégzés. A gyóntató a templomba vitte, térdepeltette, a gyóntató minden ablaka intelem. Botlik, hallja a sarok bukását a kövön, a szobor fogja fel. Arccal a szent orrára esik, Szennyezi a kifényesített orrot, patáját veri a kőbe, csiszolódik, hangszer készül belőle. Az építőmunkások kézzel emelték egymásra. A kövek között nincs kötőanyag. Halmozzák az üvegkockákat, a betontömbök irányítják a fényt a belső dolgozóra, be kell engednem. A ruháján nyolc királyi pecsét, egy oktáv egész hangjai. Ahogy hangolja magát a jeleken, a koronára hajol, cipője anyaga tiszta.
     Belégzés. A szertartásra készíti a gallért, hajtűvel nyúl fel, akasztja ki a nyelvet, nyomja a bőrbe. Kihajtja az ajtókat és a polcokra fekszik. Szövetteste nem hagy nyomot a szőnyegen. Lehelete visszafolyik a gézről a szájba, a sajátján akar altatni. A szobrász gipszcsigát önt a fejéből, kiáll a váz, gerincen a hang. A levegő rezgeti a harmonikatestet, mű és valódi belek hártyáin a frekvencia káros, fülét tapasztja. Láncot húz át a száján, a láncon hangérzékelők, babát készít, lombikot, a baba mosakszik, száján, nyakán rántja a kezét, berregtet. A vaskarika tompít, a rugó a gyomrot szólaltatja meg, a baba nyekken, éhes. Csontjai oszlopok, a szerves anyagban mikrocsipek lakossági és földrajzi adatokkal. Mintázatuk a félkör alapja, a városlakók az agyagszervek kódjaival beszélnek egymáshoz. Így halad az MRI beljebb, a leolvasó a központban a kereszteződéseknél duplát nyom, a vizek kacskaringózását olvassa a szoftver, színeit, lila, pink, kék és fehér. A porcelános részek összekeverednek a szőrgyepen.
     Kilégzés. A múzeumlátogatók csáp alakú antennás közvetítővel juttatják át az adatokat az otthonmaradottaknak, akik a molekulahálókon dolgoznak. A lányok készítik elő a vegyi anyagokat, hajukban lila recés csatok, a váz rácsaiba pattinthatók. Mellükön szénből, hidrogénből, nitrogénből, kalciumból, foszforból 27 óra alatt készült el az abroncs.
     Belégzés. Puha maradjon a bőre, hámsejtjein mészkövek alól tátognak a rácshálók párhuzamosai. Szalmavektorjaikon inak és ízületek, a csomópontokon az élő szövetek történetét a preparátumon szemléltetik a múzeumokban és az iskolában. A végén újra nincsenek vonalak, a háló tetején az égen szín és kód folyékony. Itt szórnak az automata plopperek, csorog a homokos ragasztó. Megüti magát, bordái között a vibrátó. Gégéjét a tenyér élével csapja be. A szóló vége, befejezése. Levegője fújja tüdejét, éleszti, húzza vissza. Kilégzés. Megüti bordáit, közöttük a vibrátó. A gégéjét a tenyér élével csapja be. A szóló befejezése. Levegő éleszti tüdejét, mellébe engedi, löki be. Fúvókáját hidraulikus henger mozgatja, csigáját forgó irányban segíti a hüvely. Fogazott tengelye hornyaiba simul. Hevített borítása a garaton át a tölcsérbe ömlik. Pofái összezárnak, új levegőt kap. Nyakát külön húzzák, hirtelen szilárdul. Belsője szabad és üres.

teste csővé változik a világ hangjai
egyszerre futnak át rajta egy kilégzés


Tóth Kinga

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.