hirdetés

Tóth Kinga: Gotham

2017. szeptember 4.

Gothamet ellepte a fertő, a város a végét járja, süllyed, az embertelenség, a korrupció, gyilkosság mindennapos. Bűzlő megnyomorított tolvajok erőszakolnak és rabolnak az alagsorban, elegánsabb fosztogatók és gyilkosok zaklatják a kispolgárokat. – Ördög a részletekben sorozatunkban Tóth Kinga a Gothamről írt.

hirdetés

A szokásos jelenet az, amikor a betonházak között, egy alacsonyabb tetőn körbeállják a hatalmas reflektort: Gordon, a rendőrfőnök, a megbízható társak és kollégák, a bíró. Gyere Batman, segíts, felkapcsolás.

A mélyponton kapjuk el a várost, Gothamet sötétség borítja, a titkos politikai és gazdasági elit, a bagolyarisztokrácia a háttérből igazgatja a szálakat, nézi végig a maffiavezérek csatározását, tereli a lakosságot a lassú vég felé. Gothamet ellepte a fertő, a város a végét járja, süllyed, az embertelenség, a korrupció, gyilkosság mindennapos. Bűzlő megnyomorított tolvajok erőszakolnak és rabolnak az alagsorban, elegánsabb fosztogatók és gyilkosok zaklatják a kispolgárokat. A játszma mégis nagyban megy, belekeveredett a polgármester, a bíró, a rendőrség nagyja, az elit erkölcstelensége taszítja a lejtőre a valaha szebb napokat megélt, építészeti remekekkel, dóriónkorinthoszi oszlopokkal megtartott helyet. A szokásos jelenet a katasztrófában az, amikor a betonházak között, egy alacsonyabb tetőn körbeállják a hatalmas reflektort: Gordon, a rendőrfőnök, a megbízható társak és kollégák, a bíró. Gyere Batman, segíts, felkapcsolás.

Batmanre viszont várni kell még, Bruce Wayne nagy eszméi egy kisfiú testébe zárva várják a denevérjelmezt. Barátja Selina, a macskatolvaj is kislány még, Alfred tanítja őket vívni, küzdeni. Bruce állhatatosan nyomoz a szülei gyilkosai után, eközben az alvilág alakjai a maffiafőnök babérjaira törnek. Végig követhetjük a főgonoszok karakterfejlődését, Fish Mooney visszatérését a halálból, a Pingvin gyilkosból polgármester lesz, megszületik Rébusz, a skizofrén rendőrlaborosból lett sorozatgyilkos, vegyi mérgekből előáll Méregcsók, Joker teste pedig a szétkaszabolásoktól erősödik. A fiatal Gordon felügyelő áll egyedül az igazság oldalán, de ő is belső démonokkal vív, első szerelmén már az Arkham elmegyógyintézetben kísérleteznek, a következő is gyilkos vakcinával viaskodik. Gordon maga is „alászáll", messzire megy az igazságszolgáltatás nevében, alakja árnyalódik, a határ pedig jó-és gonosz között erősen elmosódik. Gyűlik a mocsok, míg Bruce felnő, fogy az idő, a legjobbak is mérgezettek. Vajon kitart az a pár jellemerős harcos, a makacs Gordon és a kőszikla Alfréd, míg Bruce is szembenéz haragjával és végre felveszi a ruhát, ami a barlangban várja?

Gotham Budapest, a Szabadság tér, a nagykövetségek és a Parlament, a leszakadó hidak és a Bródy utca, a kiégő villamos-busz-metró, a Városliget és a bezáró-kinyitó elmeintézetek. A szennyvíz és a halottak a kórházban, a korrupt polgármesterek és a tárgyalás nélkül megszűnő bűnügyek. Gyere Batman, idő van, segíts, felkapcsolás.

Tóth Kinga

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.