hirdetés

Tóth Kinga: Holdvilágképűek (részlet)

2017. július 3.

Tátsa nagyra és lazítson, különben megsérülhetnek a hangszálai. Jó lesz, nyitva van a nyelőcsövem, a légcsövem, egyenes a ki-be. Ömlik a levegő, feszül a garat, a tüdő, a cső, a műanyag a gyomromhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. – Tóth Kinga új kötetéből ajánlunk részletet.

hirdetés

 

CSÖVEK 2

Összesen három ilyen szájú nőt ismerek, körarc és széles száj, nagy fehér fogak. Mind a háromnak krémes a hangja. Mintha folyton csokit ennének, a nyelvükön hátul van a krém. Tátsa nagyra és lazítson, különben megsérülhetnek a hangszálai. Jó lesz, nyitva van a nyelőcsövem, a légcsövem, egyenes a ki-be. Ömlik a levegő, feszül a garat, a tüdő, a cső, a műanyag a gyomromhoz érkezik. Mélyeket lélegzem, az ernyeszt. Aki fölém hajol, nem ellenség. Aki belém hatol, az, aki meg akar gyógyítani. Ez a munka, most ellazulok és kiengedem, azt képzelem, a levegővel kijön a cső is és szebben fogok énekelni utána.
BUBORÉK II.

Buborék fújódik a gyomromban, levegőt nyomnak bele a gumicsőből, a gyomor kifeszül és megmutatja magát. Egy kis labda, ha megnyomom, érezni a cső végét, nem szabad megkarcolnia a falat, akkor átüt a sav és befolyik és marja a nyálkát, leoldja. Az izmommal körbe lehet járni a labdát, a rekeszt befele megfeszíteni és kör, mint a hastáncosok, az izmommal megmutatom a gyomrom, a sav lenn marad az alsó részen.  Apró göbök pattannak, azt képzelem, az alsó cső a dobozomban matat és pukkasztgatja az anyagot. Én vagyok az, a műanyag, pattintani kell az összesemet.
OLDAL
Mindegyik jelenetben fekszem, ez nem film. Oldalra hajtanak, a fenekembe nyomnak, miért csak ott lehet mérni. Érzed a tojást a jobb oldaladon, a fala érzékeny és kemény, az lesz, vagy a vakbél. Jeges zacskóra hasalok, a hideg kocka nyomja a tojásomat, vagy a vakbél. Fedezik egymást, mindkettőt meg akarom tartani. A vakbél nyúlvány alakú, semmiképp sem ovális, az beljebb van, rejtett, nem az lesz. Oldalra hajtanak a hónaljamba nyomnak, ott lehet csak mérni, a másik hely többet mutat, azt nem számítjuk. A nyúlvány a tojáshoz kapcsolódik, azt képzelem összenőnek és együtt feszítik a falukat, egy ovális, egy hajlékonyabb, ott jobbra, egymást fedik. Fel kellene nyitni, hogy most már lássuk, az ultrahangeszköz nyomására beljebb húzódtak, a kép homályos, az éles neonzöld jelzi a gyulladt területet. A gyulladt terület elúszik a folyadékban, hátrakapcsolódik a nagyobb szervrendszerekhez, oldalra hajtanak, hogy leereszkedjek.
EMELŐ
Most csak nézem a tornyát, három, kettő piros a másik sárga és messzebb van. A tornyon a fekvő részt jobbra forgatják, nem ír le egy teljes kört, mire a pirosok összeérnek. Ezek magasabbak, nem látszik a tekerő, nem kell guggolnia és az arca sincs közel, nem látom, ahogy nincs kedve tekerni. A forgató kallantyú vágja a kezet, félúton megcseréli, a köpeny ujján tiszta fekete csíkokban a kallantyú. Előbb meg kellett volna várni, aztán úgy feltenni, most vagy leszedjük vagy vele együtt fogod tekerni. Nem sok a súlya, mindegy, akkor kétszer váltok kezet, ne kapjuk le, nézzél rá. Ez a torony alattam van, én vagyok a piros vagy a sárga teteje, jobbra forgatnak, nem érünk össze, egymás után visznek el.

Tóth Kinga 2013-ban kezdett dolgozni egy kisprózai anyagon, Holdvilágképűek címmel. Azonos című írása a Queer Kiadó pályázatán első helyezést ért el és megjelent a Traumaantológiában is. A Holdvilágképűek autoimmun és más betegségekkel foglalkozó kisprózagyűjtemény, amely a betegségtudattal, a betegség a hétköznapokban, a betegség mint (más vagy épp normális) állapot témáival foglalkozik szintén nem megszokott nézőpontból. Az emberi test működése, funkciója felől közelít: a test gépezet, a szervek alkatrészek, a program hol hibás, hol pontos, a működés alacsony vagy túlzott. A személyes és közeli képeket törekszik pontos, szakszerű és funkcióközpontú láttatással ábrázolni. A kisprózák egy-egy "képből" állnak, ezek a képek illeszkednek egymáshoz, változnak, módosulnak a történet folyamán, így egyfajta körkörösség is jellemzi a kéziratot. Az irodalmi igényesség, pontosság mellett a szerző bízik benne, hogy a kötet elkészítése és megjelenése segít majd a különböző betegségekkel együtt élőknek is.

Tóth Kinga: Holdvilágképűek, Magvető Könyvkiadó, 2017, 120 oldal, 2499 Ft

Tóth Kinga

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.