hirdetés

Tóth Kinga: Nocturno

2015. május 29.

Katerina Mestankova cseh fotóművész képeihez Tóth Kinga írt szövegeket. A fotósorozat Havirovban készült, az anyagból kiállítást nyitottak a csehországi város Kyrstal galériájában. A Nocturnót hanganyaggal és performansz kíséretében idén ősszel mutatják be Magyarországon. 

hirdetés

Nocturno 1

A mozaikot keresi, az információs pultban a körforgalomhoz irányították. Kiveszi a füldugóit, kis sárga kukacok, hogy tájékozódni tudjon. Az anyanyelvén tájékoztatták az útirányról, de nem értette mindegyik mondatot. Egy hosszú utcát kell követnie, amin egy busz jár, ami jobbra fog elkanyarodni, amerre majd neki is kell, de nem szabad belemenni az erdőbe. Annak nem kell nekimenni. A busz kivezet a városból, a fasorok között magasan a köszöntő felirat, azt is el kell hagyni. Ez itt egy üvegtéglatest, a gitt és az acélrudak az üveget kisebbekre szabdalják, ez is lehetne a mozaik. Az üveglapok a lépcső tetejéig érnek, a szabdalás mintázata megváltozik négy egyenlő alakúra. Ebből kettő nyitható, ezt kell eltalálni a belépéshez.


Nocturno 2

A lépcső teteje előtt elbizonytalanodik és megáll. A fotós megközelíti, hogy instrukciót adjon neki ehhez az érzelmi állapothoz, ennek az érzelmi állapotnak a kifejezéséhez. Az arcon legyen nyugtalanság, de lemondás is. Ne derüljön ki, vajon bent van-e a mozaik, vajon megpróbálja-e. A tekintet lefelé irányul, a fotós nincs is itt. A bőrönd nem praktikus, átteszi a másik kezébe, nem húzott kesztyűt, pedig takarja, lapátkának becézi őket, szétterülnek. Bent négy kisebbet kapcsolnak, hátul egy sávos a főlámpa, az világítja meg az érkezési és indulási útvonalat. A mozaikon a víz szimbólumai és főként kék árnyalatok láthatóak, de neki a munkát jelentik, tudja, mekkora rúddal kell elérni őket, milyen fertőtlenítő- és mosószerekbe kell mártogatni a szivacsokat a végén. Jó tenyered van, jól tudod majd tartani, ezt mondják neki, mielőtt felszáll, ez az utolsó, amit megért.Nocturno 3

Ugyanez az energiaforrás, a vezeték és fémgyár túltermelése világítja meg a helyi hálózatot. A csövek aljára spotlámpákat rögzítettek, hogy a felüljáró minden oldalról hozzáférhető legyen. A karbantartók a csőrendszert alulról és felülről is megközelíthetik, maga a cső sem csúszós, de biztonsági előírások szabályozzák a helyreállítást. A felüljáró felső jobb szélén, ahol a korlát elfogy, a segélytelefont még nem használták. Onnan csak a létra visz merőlegesen lefelé vagy maga a vastag duplacső két meredek kanyarral. A csoportok turistaszezonban a tetőpontról kis üzeneteket, tüzes papírballonokat engednek el.

Nocturno 4 „BELSŐ JELENETEK

A háztartásokba ér, ahol minden meszelt. Csempés a fal és a belső is könnyebben pucolható, ha valakit nekicsapnak vagy véletlen baleset. Most tanul kormányozni, nem észleli, balra mutat a nyíl. Most nem történik még semmi. Közel az ajtóhoz már nem mutatható az út. A háztartásokba ér. Minden meszelt és pucolható. Ez egy szép nap lesz. Beleteszi a dossziéba, a tervrajzok közé, hogy cigarettáztak, kiszellőztették mielőtt mentek. Elégedetten, nem észlelték. Nem történik semmi.”


Nocturno 5 „KÜLSŐ JELENETEK

Leengedik a parkolóajtót, de ez egy másik kor, még nem gyártják, terv sincs kész. Harmincéves, aki majd nekiáll, akinek beugrik az ötlet. A tervrajz nagyon sikeres, a titkárnő szeretettel ajánlja magát és a segítségét, a cég megveszi az ötletet. Az alagsorban már téglalapok a villanyok, jó a világítás egy találkozóhoz. Ha nincs meg az autó, egyből egyező oszlop a két sor. Ennek a cégnek a saját irodáján is lesz parkolóajtó, leengedős. Egy kereszt lesz a jele, hogy itt van, így fogják megtalálni. Nagyon zajosak a csigák még. Ez egy másik kor.”


Nocturno 6

A katedrális, a helyi templom bővítése egy változó korban valósul meg, a munkások családi jeleneteket karcolnak az ablakokba. A kertekben vetés, a templom oldalán aratás. A közösségi jelenetekben mozaikkeretekben az iskolapadok, a harmadikban ül, az ablakhoz legközelebb. Titokban a párkányra teszi a lábát, a párkány alacsony, a gitt és az acélrudak az üveget kisebbekre szabdalják. Először elfelejti, kiveszi a füldugóit, hogy tájékozódni tudjon. Az anyanyelvén tájékoztatják az útirányról, de nem érti mindegyik mondatot. Egy hosszú utcát kell követnie, amin egy busz jár, ami jobbra fog elkanyarodni, amerre majd neki is kell, de nem szabad belemenni az erdőbe és a végén ott van.

 

Tóth Kinga

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.