hirdetés

Tóth Kinga: Mosolyok

2011. október 9.
A Csillagszálló aktuális száma Mosoly címmel ezúttal könnyedebb, vidámabb hangot üt meg. A lapot Tóth Kinga Mosolyok című írásával ajánljuk.
hirdetés

Tóth Kinga: Mosolyok

Szentimentális

Egy régi, összefirkált vonatjegy a zsebben. Rajta telefonszámok, mind sürgős, persze, lista a boltból, 10 dkg sajt, 1 kg kenyér, fontos beszerzendők, apró összeadások – milyen öreg lettél, te régi, összefirkált vonatjegy oda-vissza útra is lekezelve, már a korod is lassan olvashatatlan, a hajtások mentén úgy megfakultál, már az arcod is egyre fehérebb lesz, de nem doblak még el, nem, elduglak a zsebem mélyére, és tudom, még a mosógép sem fog fecnikre tépni… Hol a mobilom???

Nemmosoly

Félig a pohár tejjel. Pedig tudod, hogy reggel mindig kakaót szoktam inni.

Hazudós

Ugyanaz az asztal, a kávé íze sem változott, és rémisztően ismerős mozdulatok,

csak a szavak fakultak – nem hallod, persze, én tudom csak, meg a pincér,

hogy hazudok, jól vagyok, látod, mosolygok.

Ez most nem lesz

Ott vagyok, merre lehetsz most, tudod, hogy nem jövök, mégis kint fogsz várni a peronon, pedig most nem megyek. De jó is volna a Balaton jegén (bár elképzelhető, hogy elolvadt) csúszkálni, esni-kelni, te meg én, árnyékok a téli késő délutánban, visszatükröződne a csetlés-botlás a jégen, de mi csak nevetnénk, mint mindig vagy mint még soha, na ez most nem lesz.

Végre

Az utolsó, letelt, leesik a teher a vállról, szabadabb a lélegzetvétel, csökken a nikotinmennyiség és nő az étvágy, hosszabbodnak az éjszakák, ágyba bújik a reggeli, és körbevesznek az illatok… megnőnek a pupillák, és húzódik, húzódik, nehezen, még a könny is kicsordul, de sikerül: te röhögsz!

Mintha

Olyanok, mint a régi szeretők, ahogy leülnek egy asztalhoz. Elindulnak valami pillanatok, táncol a vörösbor is koncentrikus körökkel, a hangokban feltűnik egy sosem volt orgia, s a mosolyokat beszövi valami undorító mellékíz. Ócskán mozdulnak – beszél ez a szavak helyett, de az ismerős légyottra már csak legyintenek nevetve –, a telefonok mégis kikapcsolva azért. S a pincér is mintha diszkréten elfordult volna.

Közös

1. Amikor beszéltek, közösen, hasznos ellenvetés kihagyásával határoztak: előrehozott kompromisszum. Megakadt a hagyományos kommunikációmenet, ezért elnézést is kér mindjárt, a másik pedig nevetésre ingerli magát: légkörkönnyítő funkciót lát el.

2. Neki mindig igaza van, mert előrelátó és gőgtelen. A másik sok dolgot nehezen tűr, mint ezt is, mégsem lesz vita, kacsintanak, nevetnek.Mosoly - A szerkesztőség további ajánlata a számból:

(Csillagszálló 2011/3.)

Egy könnyedebb, vidám lapot terveztünk. Mosoly címmel hirdettük meg felkért szerzőink között. Ez lett belőle.

Pálfi Anna főszerkesztő a postaládáinkban és e-mail fiókunkban landoló „világmegváltó” körleveleket parodizálja beköszöntőjében.

A szépirodalmi rovat soros klasszikusa Mikszáth Kálmán, aki arról tudósít karcolatában, mekkora is a vidámság immár (1883-ban) Magyarországon.

Kalász István novellája se nem könnyű, se nem derűs, de legalább mosoly akad benne. Mosoly?

Turi Tímea két szabad verse a figyelő csöndnek, az eleven önreflexiónak és a másik fürkészésének adja lírai keretét.

Kertész Anna elragadó írói hangján egy hétköznapi történetet beszél el.  Könnyed?

És ha még nem mosolyogtak eleget, akkor itt van a sztendapkamedis Podmaniczky Szilárd újabb darabja a Kisgyermekek emlékiratai ciklusból. Ezen se fognak.

Tóth Kinga számba veszi, mennyiféle is a derű, és hol meg nem találja az ember. Derű?

De nevessünk végre! Ferencz Anna versei segítenek.

A boldogság nyomába ered Miklya Anna, és Németh Zoltán felvidéki költő új verseskötetét ajánlja a lírakedvelőknek, az önmagukhoz őszintéknek, a felnőtteknek. Boldog?

Biczó Gabriella és a főszerkesztő riportja a Mosoly Alapítvány művészet- és mosolyterápiás gyógymódjait mutatja be. A terápiás foglalkozásokon készült számos („mosolygós”) rajzból válogattuk ki a lap megrázó illusztrációit is. Könnyed?

A tárcák sorát Vekerdy Tamás nyitja a derűről szóló rövid eszmefuttatásával, majd Fenyő D. György értelmezi Petri György Mosoly című versét.

Filmesszé is került a lapszámba: Fehér István László a mosoly kifejezőerejére hoz példákat a klasszikus és modern filmművészetből.

Mondókák, kiszámolók, dramatikus játékok – Hradeczky Kata néprajzi szövege a gyermekfolklórról.

Az Oltalom Karitatív Egyesület kórházának hajléktalan pszichiátriai osztályán gondozókkal és gondozottakkal beszélgetett Kiss Géza, onnan hozta megrendítő riportját.

A gyerekrovatot egy kelet-magyarországi, zömmel roma tanulókkal foglalkozó tanodából kapott vers nyitja: a gyújtogatáshoz Tóth Győző, Bartus Alex és Lázár Nikolász írt „használati útmutatót”.

Kiss Ottó megjelenés előtt álló gyermekversei is a gyerekrovatban találtak helyet, noha a felnőttek is megkapják bennük a saját üzenetüket.

Olvasmányképpen Gombos Péter Vándorok című ifjúsági regényét kínáljuk, a műből vett részlettel és Varga Betti recenziójával.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.