hirdetés

Transatlantyk műfordítói életműdíjat kapott Pálfalvi Lajos

2017. június 14.

Idén Pálfalvi Lajos polonista, műfordító, irodalomkritikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Lengyel Tanszékének és Közép-Európa Intézetének vezetője vehette a lengyel irodalom és kultúra külföldi közvetítőinek járó legrangosabb lengyel kitüntetést, a Transatlantyk életműdíjat.

hirdetés

A Transatlantyk díjat 2005 óta ítéli oda a Lengyel Könyvintézet, az Instytut Książki, minden évben a lengyel irodalom egy kiemelkedő külföldi "nagykövete" kapja. A díjazott lehet műfordító, kritikus, kiadó vagy a kulturális életben vezető szerepet betöltő személy. Pálfalvi Lajos műfordítóként ötvenöt könyv fordításával büszkélkedhet a lengyel prózairodalom területéről, melyek között találhatók regények, esszékötetek, elbeszélésgyűjtemények - klasszikusok és kortársak egyaránt.

"Pálfalvi Lajos fordítói munkásságának köszönhetően a nyolcvanas évek óta szisztematikusan jelentek meg a lengyel szépirdalom legkiválóbb művei magyarul. A díjazott emellett kreatív kutatóként is jelentős eredményeket ért el, valamint fontos közvetítői szerepet tölt be a magyar és a lengyel kiadók és fordítók között, igen nagy hatással van a magyar kiadók kiadói politikájára" - olvasható az Instytut Książki indoklásában.

Bővebben a díjról és a díjátadóról (lengyel nyelven):

Gazeta Wyborcza

Instytut Książki

 

(Forrás: Szláv Textus)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.