hirdetés

Ugrešić a fürdővárosban

Irodalmi fesztivál Bathban

2006. március 9.
Az elmúlt hétvégén, március első weekendjén rendezték meg az angliai Bathban az itteni első irodalmi fesztivált. A kelták által alapított, majd a rómaiak által felfedezett gyógyhatású vize miatt fürdőhelyként ismertté vált városkában rendezett eseményen a programban kiemelten szerepelt George MacDonald Fraser, valamint egy olyan összeállítás, melyben a figyelem főképp Horvátországra és Norvégiára fókuszált.
hirdetés

Az eseménysorozaton megrendezett felolvasások és panelbeszélgetések egyik résztvevője Dubravka Ugrešić, a másik Jan Kjaerstad volt. Dubravka Ugrešić A fájdalom minisztériuma című regénye együtt szerepel az Independent külföldi regények számára kiírt versenyének listáján kertész Imre Sorstalanság és Szabó Magda Az ajtó című művével.
 
Dubravka Ugrešić 1949. májusában született az akkori Jugoszlávia, ma Horvátország területén, a zágrábi egyetemen és a moszkvai állami egyetemen tanult. Horvátországból politikai okokból 1993-ban emigrált. Sok európai és amerikai egyetem tanított, s számos nemzetközi elismerést nyert el, többek között 1998-ban az Osztrák Állam európai irodalomért alapított díját, 2000-ben a Heinrich Mann díjat, de a svájci Charles Veillon díj, a holland ellenállás díj, és a német SüdWestRundFunk díjí is trófeái között szerepel.
 
Magyarul olvasható A feltétel nélküli kapituláció múzeuma című esszéregénye, mely az Európa Kiadónál, s a Stefica Cvek az élet sűrűjében, mely a Jak Világirodalmi sorozatában jelent meg.
 
Dubravka Ugrešić: Balkán, édes Balkánom (Lettre, 2003/50) (link)
Dubravka Ugrešić: Stefica Cvek az élet sűrűjében (Lettre, 2003/50) (link)
Dubravka Ugrešić: Legények a gáton (Ex-Symposion: Nő-vér 18998/21.) (link)
A hazaárulás ára - Interjú az írónővel (Magyar Narancs, 2000. 04. 27.) (nem elérhető)
 
További írások magyarul:
Dubravka Ugrešić: A próza fekvése (Ford. Rajsli Emese.) = Pompeji, 1993, 3-4, 36-43.p.
Dubravka Ugrešić: Az ábécéskönyv (Ford. Radics Viktória.) = Átváltozások, 5, 1995, 106.p.
Dubravka Ugrešić: Mi vagyunk a vagányok (Ford. Túri Gábor.) = Orbis, 1997, 1.
Dubravka Ugrešić: Jobb házaknál ilyesmiről nem beszélnek (Ford. Radics Viktória.) = Magyar Lettre Internationale, 27, 1997-98. tél, 1.p.
Dubravka Ugrešić: Csoportkép (Ford. Radics Viktória.) = Magyar Lettre Internationale, 33, 1999. nyár, 35.p.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.