hirdetés

Úgy látom, hosszan kell élni

2010. december 17.
A Pesti Kalligram kiadó szerkesztőjével, Mészáros Sándorral a téli könyvvásár apropóján az elmúlt évről és a magyar fociról Jánossy Lajos beszélgetett.
hirdetés

A Kalligram főszerkesztőjeként hogyan értékelnéd az évet; mik voltak az új vállalkozások, miket hoztatok át az előző évről? Mik voltak kiugróan sikeresek, és mik, amelyek esetleg alulmúlták az eredeti elképzelést?

A nehézségekről fölösleges beszélni – nos, ezek valóban „alulmúlták az eredeti elképzelést”. Annak viszont kifejezetten örülök – úgy is, mint Loki-szurkoló, és úgy is, mint adófizető állampolgár –, hogy a DVSC stadionjának építésére 10 milliárd forint jut, ha egyáltalán elég lesz ez a pénz. Miközben az elmúlt év második félévében sem a Magyar Könyv Alapítvány, sem a Nemzeti Kulturális Alap egyetlen fillér támogatást nem adhatott. Mivel úgymond nincs pénz. Nem kétséges, hogy a futball fontosabb és szórakoztatóbb, mint például a kortárs magyar irodalom. Bár nem olvastam még olyan megjelent könyvet (kéziratot viszont igen!), amelyben nem találtam volna legalább egyetlen jó mondatot. Ugyanakkor majdnem végignéztem a ZTE-DVSC rangadót (?), ahol három jó passz nem volt. Megvallom, a csapat európai meccseit már képtelen voltam megnézni, ahol ugye nulla pontot szereztünk – ha mondhatom így többes számban. A gólarányunk megalázó. Éppen ezért is kell egy príma stadion, hiszen innen szép nyerni.
Sikerek? Az öndicséret büdös. A Magyar Narancs negyedévenként megjelenő, harmincvalahány kritikus által válogatott sikerlistáján 15 vagy 16 kortárs magyar- és világirodalmi művünk szerepelt.
 
Az ismert nagykiadó-kiskiadók összefüggésében sokan azt jósolták, jósolják a jövő évre, hogy utóbbiak eltűnnek, elfogy belőlük a financiális szusz stb. A Kalligram hogyan képes állni a sarat?

Remélem, a magyar foci sokat fog fejlődni.

Beszéljünk még azokról a könyvekről, amelyek most, az év célegyenesében a mezőny első befutói között kandidálnak?

Az idei évben 12 tanulmány- és esszékötetet adtuk ki. Köztük Grendel Lajos A modern magyar irodalom történetét, Szegedy-Maszák Mihály: Kosztolányi Dezső-monográfiáját, Földényi F. László: Képek előtt állni című könyvét. A huszadik kötete is megjelent a Krúdy-sorozatunknak. És elkezdtük Kosztolányi kritikai kiadását, 30-35 kötetre tervezzük a sorozatot. Az első két kötet, az Édes Anna és a „most elmondom, mint vesztem vesztem” című a téli könyvvásárra jelent meg.
Úgy látom, hosszan kell élni.

Jánossy Lajos

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
nygadam nygadam 2010-12-17 14:16

Egyszerre volt nagyon keserű és nagyon megnyugtató olvasmány. Előbbi a nagy büdös helyzet, utóbbi a tisztánlátás miatt. Kár, hogy nem volt több kérdés, olvastam volna még egy darabig.

Edgar Edgar 2010-12-17 13:39

"Remélem, a magyar foci sokat fog fejlődni." Ez mekkora válasz!:))