hirdetés

Év eleji megjelenések, Krasznahorkai a Guardianen

2017. január 13.

Megjelenik Murakami Haruki kétkötetes regénye, bestseller a Mein Kampf, Trump-ellenes tiltakozást szervez a PEN America, Krasznahorkait méltatja a Guardian, Enyedi Ildikó pedig a Berlinale Fesztiválon debütál új filmjével. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják. 

hirdetés

Murakami Haruki új regénye február 24-én jelenik meg Japánban, olvasható az Asahi Shimbun honlapján. A könyv négy évet váratott magára, s bár a tartalmáról továbbra sem árult el semmit a szerző, a címét már nyilvánosságra hozták: Kishidancho Goroshi, vagyis a „A főparancsnok meggyilkolása”. A kétkötetes mű első része japánul az Arawareru idea („Felmerülő ötletek”), a második az Utsurou metaphor („Elmozduló metafora”) címet viseli.  

Szintén új könyvvel jelentkezik Paul Auster amerikai író, aki közzétette első fejezetét a csaknem 900 oldalas, 4 3 2 1 címet viselő műnek. "A 4 3 2 1 hőse egy olyan fiú, aki - akárcsak Auster – 1947-ben született, ám akinek az élete később négy különböző irányt vesz. Ezek a szálak lényegében párhuzamosan, egymástól függetlenül futnak majd, az alternatív életutak felvázolása pedig lehetőséget ad a szerzőnek, hogy történelemről, sorsról, lehetőségekről elmélkedjen" – olvasható a Könyvesblogon.

2016-ban bestsellernek bizonyult az új kiadásban megjelent Mein Kampf Németországban – írja az Independent. A szerzői jog lejártával, hetven évvel Hitler halálát követően adták ki a hírhedt könyv többezer jegyzettel és kommentárral ellátott változatát. Tavaly január óta csaknem 85 ezer példányban kelt el, s a legújabb, hatodik kiadás ebben a hónapban kerül a polcokra.

Január 15-én „Writer’s resist” jeligével tiltakozást szervez a PEN America New Yorkban. A New York-i Közkönyvtár lépcsőinél az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya első kiegészítésének védelmében emelnek hangot a résztvevők, amely a vallásszabadság, szólás- és sajtószabadság biztosítéka az országban. A PEN America megmozdulása jelzésértékű, 5 nappal Donald Trump beiktatását megelőzően kerül rá sor – olvasható a PEN programfelhívásában.

Krasznahorkai Lászlót mint a Man Booker International Prize 2015-ös díjazottját méltatta a héten a Guardian. A cikk elismerően nyilatkozik Az utolsó farkas és Herman, a vadőr című munkáiról: "Mindkét regényben óriási tehetségű írónak mutatkozik Krasznahorkai, képes olyan történeteket alkotni, melyek egyszerre feledhetetlenül megragadóak és gyönyörűek a papíron." A könyvről a Litera angol nyelvű testvéroldala, a Hungarian Literature Online is közölt recenziót, itt olvasható.

 

A Berlinale versenyprogramjában debütál Enyedi Ildikó új filmje, a Testről és Lélekről. „A Testről és Lélekről két olyan ember találkozását írja le, akik ugyanazt álmodják, pontosabban mindketten szarvasként találkoznak egy másik világban. A (...) trailer alapján kettőjük megismerkedése és kapcsolata képezi a film középpontját, és láthatóan maguk is elég nehezen értik meg, hogy miért vonzódnak ennyire a másikhoz” – írja az Index, ahol a film előzetese megtekinthető. Külön érdekessége a filmnek, hogy Borbély Alexandra mellett a Magvető Könyvkiadó egykori igazgatója, a műfordító, dramaturg Morcsányi Géza játssza a másik főszerepet. 

Hrabovszky Dóra

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.