hirdetés

Új vendégek, új könyvek a Könyvfesztiválon

2009. március 6.
Ljudmila Ulickaja és a román díszvendégség - e két hívószót talán már mindenki rávágja, ha az április 23-án induló Könyvfesztivál kerül szóba - de kik lesznek még vendégek, milyen könyveket kereshetünk a standokon? Néhány újdonságról számolunk be a Könyvfesztivál kapcsán.
hirdetés

Már jó ideje tudható, hogy az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Ljudmila Ulickaja, díszvendég-országa pedig Románia lesz - a rendezvény április 23-tól 26-ig a Millenárison meghosszabbított nyitva tartással, a Gyerekbirodalomban a gyerekkönyvkiadók újdonságaival és számos gyerekeknek szóló rendezvénnyel, 1500 négyzetméternyi standdal és közel 5000 könyvújdonsággal várja a látogatókat.

Az idén a Magvető kiadó hozza a fesztivál díszvendégét, Ljudmila Ulickaját, aki a Könyvfesztiválon és más helyszíneken is több programon szerepel. Ő lesz a Budapest Nagydíj díjazottja, díszvendégként az első beszélgetés résztvevője, darabját Magács László rendezi a Merlinben, s az ELTE új Ruszisztikai könyvtárában is tart előadást. A fesztiválra megjelenő új regényét pedig Morcsányi Géza fordításában olvashatják majd. De az Európa Kiadó is hoz néhány vendéget: jelen lesz a fesztiválon Radka Denemarková, aki a Hitler pénze (Nyári mozaik) című könyve bemutatójára érkezik, és a Castorp írója, Pavel Huelle is itt vendégeskedik, hogy új könyvét bemutassa és dedikálja a közönségnek. A kiadó a Könyvfesztiválon  új szerzőjeként üdvözli Vámos Miklóst, akinek életmű-sorozata jelenik meg: ebből elsőként a Félnóta kapható.

A Palatinus Kiadó Háy János új kisprózakötetét adja ki Egymáshoz tartozók címmel, itt jelenik meg Turczi István műfordítás-kötete is Minden ablak nyitva címmel és Martin Pollack: Galícia. Utazás egy eltűnt világban című történelmi esszéje. Gombár Csaba államelméleti munkával jelentkezik a kiadónál Írások az államról címmel, Tarján Tamás pedig színikritikáit adja közre Sólymot a gémtől című kötetében.

A Scolar kiadó új művészeti sorozata mellett folytatja Spiró György drámáinak közreadását, e sorozatban a Könyvfesztiválra a harmadik kötet lesz kapható; a film- és novellabarátok egyaránt örülni fognak a kiadó másik újdonságának: Takeshi Kitano A fiú című kötetének.

A Corvina Kiadó Kati Marton új könyvével jelentkezik áprilisban Titkos hatalom - avagy amikor az elnök felesége beleszól a történelembe címmel, de a Könyvfesztiválra is tartogatnak meglepetéseket: Huszár Tibornak Az ördög malmai című könyve jelenik meg náluk, s a fesztiválon mutatják be Révai Gábor Beszélgetések nem csak szexről című könyvét, melyet Lux Elvirával, Mohás Líviával és fiatalokkal készült beszélgetések alapján írt. Dömötör Adrienne: Van egy hely, a színpad címmel a színészmesterségről beszélget a másik könyvfesztiváli Corvina-újdonságban, Fábri Anna pedig a Hétköznapi élet Széchenyi István korában című könyvvel jelentkezik a Mindennapi történelem sorozatban.

Az Ulpius-ház Kiadó többek között Szécsi Noémi és Teslár Ákos új regényeivel jelentkezik a Könyvfesztiválra.

A Gondolat kiadó folytatja az Akcentusok című sorozatát, melyben a Könyvfesztiválra Thomas Rosenboom Közmunkák című nagyregénye jelenik meg Gera Judit és Tálasi Zsófia fordításában - a könyvbemutatóra a szerzőt is meghívták. A másik érdekesség a Magyarországon élő, és otthon igen sikeres holland regényíró, Jaap Scholten könyve - Jó itt nekem? címmel - amely elsősorban rólunk, magyarokról szól: milyennek látszunk egy itt élő holland szemével a rendszerváltás utáni években.

A Nyitott Könyvműhely nem csak a Könyvfesztiválra, hanem az egy héttel korábban megrendezett Képregényfesztiválra is készül: folytatódik Scott Adams kedvesen vicces képregénysorozata, a Dilbert, hogy a munka nemesítő hatásáról ismét fogalmat alkothassunk, de Larry Gonick Képregényes világtörténetének  II. része is megjelenik (az első rész a kritikusok és az olvasók körében is nagyon népszerű volt, s világsikerként könyvelték el - a második kötet az ősi Kínai Birodalom felvirágzásától a Római Birodalom bukásáig követi nyomon a történelem eseményeit).

Kati Kovács sikeres finn képregényrajzoló Zöld rapszódia  című könyvével érkezik – nem véletlen a magyaros név: a nagyapja magyar volt, ő viszont jelenleg Olaszországban él. Első magyar nyelvű kötete csemege a képregénykedvelőknek. Első magyarországi élményeit öntötte a tőle megszokott szürreális formába az alkotó.

A bölcseleti művek sorában a kiadó Matthijs van Boxsel A butaság enciklopédiája című könyvét és Sam Harris Hitetlen hittel - Levél egy keresztény nemzethez című kötetét adja ki. Matthijs van Boxsel a könyvfesztivál vendége lesz. A krimikedvelők sem maradnak olvasmány nélkül: a Csethercegnő munkacímű Sara Blaedel krimi a Nyitott Könyvműhely „femikrimi” sorozatának első kötete. A szerző a fesztiválra is eljön.

A kiadó április 22-ére, a Föld napjára jelenteti meg  Zöld út a jövőbe  címmel Daniel Goleman könyvét, melyben a szerző a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel humorral és éleslátással.

Az idén is megrendezik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját – e fesztivál a fesztiválban vendégeiről és a kiadók további újdonságairól hamarosan újabb hírrel jelentkezünk.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.