hirdetés

Ulickaját homoszexuális propagandával vádolják

2014. február 10.

Ljudmila Ulickaja azt állítja: az orosz hatóságok "homoszexuális propaganda"-vizsgálatnak vetik alá az általa összeállított gyerekkönyvsorozat egyik kötetét, és őt magát is ki akarják hallgatni az ügyben. Az illetékes szervek tagadják a vizsgálat tényét és a kihallgatási terveket is.

hirdetés

A világhírű orosz írónő elmondása szerint A család a mi országunkban és más helyeken című, 2006-ban megjelent kötet egy utalásával van gond, mely szerint "a homoszexualitás elterjedt jelenség" és egyes országokban engedélyezik az azonos neműek házasságát. A kötet szerzőjét, Vera Timencsiket már ki is hallgatták az ügyben, tőle tudja, hogy a hatóságok őt magát is be akarják hívni - állította a másfél hónapja külföldön tartózkodó Ulickaja múlt pénteken, hozzátéve: amint hazaér, áll a kihallgatások elébe.

Az orosz nyomozó bizottság - nagyjából az FBI orosz megfelelője - ugyanakkor cáfolta az írónő állításait. Közleményük szerint Ulickaját semmilyen minőségben nem idézték be, és vizsgálat sem zajlott, illetve nem is zajlik a könyv ügyében.

A gazeta.ru hírportál múlt csütörtökön arról tudósított, hogy helyi szinten, Uljanovszk városában az ügyészség már vizsgálja a kötet tartalmát, miután egy helyi gyerekkönyvtár alkalmazottja panaszt tett.

Ulickaja - több mint kétszáz írótársával együtt - aláírta azt a nyílt levelet, amely a Guardian című brit napilap múlt csütörtöki számában jelent meg az orosz hatóságoknak címezve. A levél szerint a "homoszexuális propagandáról" szóló törvény, valamint a rágalmazás és istenkáromlás ellen hozott jogszabályok fenyegetik az írói és általában a művészi szabadságot Oroszországban. Ulickaja szerint a Kreml által képviselt kulturális ideológia sok szempontból az egykori szovjet propaganda stílusát idézi.

A "homoszexuális propagandáról" szóló orosz törvény a szocsi téli olimpia közeledtével került a nemzetközi érdeklődés - és tiltakozások - homlokterébe. Oroszország váltig állítja, hogy nem alkalmaz diszkriminációt, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor figyelmeztette a meleg közösséget, hogy "hagyják békén a gyerekeket", Szocsi polgármestere pedig kijelentette: városában egyetlen homoszexuális ember sem él - idézi fel a Guardian internetes kiadása.

Ljudmila Ulickaja már korábban is nyíltan támogatta az orosz ellenzéki mozgalmakat. A Literának 2013 decemberében adott interjújában így fogalmazott az irodalom társadalomformáló erejéről: „(...) az írókban él az igény, hogy kimondjanak dolgokat, és ez az idiotikus foglalatosság arra ösztökéli őket, hogy úgy emeljék fel a szavukat, hogy közben nem lehetnek biztosak benne, hogy bárki is hallgat rájuk. Ennek ellenére mi felszólalunk. Ehhez az íróknak joguk van – a társadalom pedig eldönti, hogy meg akar-e hallani bennünket. Manapság nem igazán hallgatnak meg." „(...) én azt mondom, hogy az ellenzék bármilyen lehet, csak az a fontos, hogy legyen hangja, mert ez a társadalom hangja, ami sokféle. A hatalomnak csak egyféle hangja van, a társadalomnak pedig sokféle."

(MTI - Litera)

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.