hirdetés

Ünnep Saly Noémivel

2018. december 28.

A Litera a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ közös, ünnepi beszélgetéssorozatában hétről hétre ismert írókkal jártuk körbe a karácsonyi ünnepkört és párosítottuk gasztronómiával az irodalmat. December 14-én a vendégünk Saly Noémi volt, aki egyik kedvenc ünnepi receptjét is megosztotta velünk.

hirdetés

Saly Noémi advent harmadik vasárnapja előtti pénteken volt a vendégünk a Vörösmarty téren. Mielőtt a böjti ételekre tért volna a beszélgetés, melyek középpontjában ez alkalommal különböző húsmentes álltak volna, a kérdező gyerekkori adventi készülődésekről és karácsonyokról faggatta. Saly Noémi arról mesélt, hogy az ő gyermekkorában a karácsonyi készülődéshez hozzátartozott, hogy a gyerekek próbálták megtudni, minek örülnének a felnőttek karácsonyra. Természetesen olyan ajándékok közül, amiket ők maguk el tudnak készíteni. A készülődéshez hozzátartozott az ajándékkészítés is és az elkészült ajándékok rejtegetése, éppen úgy, mint a közös főzések és süteménysütések.


Az anekdotázáson túl megvizsgálták közösen az advent kialakulását, mely a latin Adventus Domini (az Úr eljövetele) kifejezésből ered és kialakulása a IV. századra tehető, mai négy hetes formáját pedig VII. Gergely pápa határozta meg. Elmerültek az Advent keresztény szimbolikájában, ahol a négy vasárnap egy-egy fogalmat szimbolizál: Az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet. És mielőtt rátértek volna a böjti ételekre, még az advent környéki jeles napokra tértek ki. Különös tekintettel Miklós-napra, amikor jön a Mikulás és a Luca-napra, mely a Gergely naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja volt és ezért, ehhez rengeteg hiedelem és szokás kapcsolódott. Ilyenkor kezdték el ácsolni a Luca-székét, melyre felállva az éjféli misén fel lehetett ismerni a boszorkányokat.


Saly Noémi a következő különleges előétel receptjét osztja meg az olvasóval. A tormás-tonhalas cékla könnyen elkészíthető, nagy mennyiségben is sokáig eláll és szilveszterkor is sikerrel bevethető nagyszerű étel:

Hozzávalók

2 kg cékla
1 fél torma (10-15 centis darab)
1 liter víz
5 evőkanál 10 %-os ecet
4-5 evőkanál cukor
3-4 kávéskanál só
1 kiskanál köménymag
1 tonhalkonzerv
1 jó arasznyi póréhagyma
1 nagy pohár tejföl
2 evőkanál mustár
kevés cukor, só

A céklát héjastól fölteszem főni. Ha puha (legalább egy óra), meghámozom, recés késsel fölszeletelem, ráhintem a köményt. Megpucolom és forgácsokra hasítom a tormát, berakom a cékla közé. Felforralom a vizet, hozzáadom az ecetet, a cukrot meg a sót, jól átkeverem, és azon forrón a céklára zúdítom. Lefedem a tálat, és kirakom a hűvösre a spájzba. Két-három napig érdemes állni hagyni. (Nem fogom egyszerre elhasználni, a hűvösön sokáig eláll, a torma nem engedi megromlani.)
Aztán kinyitom a tonhalkonzervet, fölkarikázom a pórét, a tejfölbe keverem a mustárt, cukrot, sót. Merőkanállal kiszedek annyi céklát, amennyi várhatóan el fog fogyni. Az egész mindenséget céklalevestől, tejfölöstől összekeverem a salátástálban, kész. Megvajazott rozskenyérrel a legjobb.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.