hirdetés

Uri Asaf és Antal Balázs kapta a Füst Milán-díjat

2018. december 11.

Uri Asaf és Antal Balázs az idei Füst Milán-díjasok. A díjat, melyről a díj kuratóriuma – Gergely Ágnes, Marno János és Térey János – döntött, ma adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

hirdetés

Uri Asaf és Antal Balázs nyerte el az idei Füst Milán-díjat. Az elismerésről a díj kuratóriuma döntött: Gergely Ágnes, Marno János és Térey János. Uri Asaf és Antal Balázs ma, 2018. december 11-én, vették át a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott díjátadó ünnepségen.

Uri Asaf Budapesten tanult, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, ELTE TTK, Kémia szakán szerzett diplomát. 1969-2002 a Jeruzsálemi Héber Egyetem vegyész kutatója a Racah Intézetben. Több mint nyolcvan tudományos cikk társszerzője. 2000-től tagja a Jerusalem Artists House képzőművészeti csoportnak. 2004 óta Budapesten él, több verseskötete jelent meg. A Szépírók Társaságának tagja. Az utóbbi években lefordította a Zohár könyvét. Ez az első, magyarázatokkal ellátott magyar nyelvű kiadás, mely az eredeti, arámi szöveg alapján készült.

Antal Balázs 1977-ben született Ózdon. A Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, a Műút portál szerkesztője. Kemény Zsigmond Irodalmi Díjas.

A Füst Milán-díjat Füst Milán özvegye, Helfer Erzsébet alapította 1975-ben azért, hogy „erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki műveikben…”. A pénzdíjat eredetileg a Helfer Erzsébet által letétbe helyezett egymillió forint kamatai fedezték, de ez az összeg mára már nem elég: a jutalmat így a Magyar Tudományos Akadémia Füst Milán Fordítói Alapítványa egészíti ki fejenként kétszázötvenezer forintra. A szervezés és lebonyolítás költségeit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fedezi. Idén a költészeti kuratórium tagjai: Gergely Ágnes, Marno János és Térey János.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.