hirdetés

Írni, összefogni, hátrahagyni

2018. november 9.

Két fontos díjat adtak át Franciaországban, világszerte demonstráltak az antikváriusok, Murakami Haruki kéziratokat, lemezeket adományoz és Sylvia Plath eddig kiadatlan novelláit jelentetik meg. – Heti hírösszefoglalónkat olvashatják.

hirdetés

Francia díjak

Franciaország legnevesebb irodalmi díját, a Prix Goncourt-t ítélték oda Nicolas Mathieunak a Leurs Enfants Après Eux című művéért (angol címe: Their Children After Them). Mathieu második regénye olyan kamaszokról szól, akik egy elhagyatott és reménytelen francia vidéken nőnek fel az 1990-es években. A történet négy nyáron át követi a fiatalok életét és a folyamatot, ahogyan megpróbálnak kimenekülni ebből a környezetből. A The New York Times cikkében Judith Gurewich nyilatkozatát idézik: „Nicolas úgy érti meg a szűkölködő munkásosztályt, ahogyan arra nagyon kevés író képes. A könyv nemcsak a francia olvasóknak aktuális és hiteles, hiszen minden országban megvannak azok a hátrahagyott és gazdaságilag elmaradott területek, ahol a lakosok dühe kézzelfogható." A szerző nyilatkozata szerint regénye se nem pesszimista, se nem optimista, hanem egyszerűen csak a valóság realisztikus ábrázolása. A Goncourt díjat 1903-ban alapították: olyan írók részesülhettek benne, mint például Marcel Proust vagy Michel Houellebecq.

Philippe Lançon, aki a 2015-ös Charlie Hebdo szerkesztőségének terrortámadása során súlyosan megsérült, Le Lambeau című könyvéért kapott elismerést, amelyben részletesen lefesti a halálos áldozatokkal járó lövöldözést és lassú felépülését. A Lançonnak ítélt Femina-díj zsűrijének különlegessége, hogy kizárólag nők a tagjai.

 

Antikváriusok összefogása

Egy november 6-án megjelent Guardian-cikkben olvashattuk, hogy az Amazon antikvár könyvpiaca, az AbeBooks egyes országokban (többek között Dél-Koreában, Oroszországban, Csehországban és Magyarországon) november 30-tól nem fogja támogatni a könyvárusítókat, indokként pedig egy új fizetési rendszer bevezetését nevezték meg. Ez számos eladó elbocsátását és közel 2,6 millió könyv elérhetetlenné válását eredményezte volna. A hírre váratlanul nagy, globális összefogás jött létre az antikváriusok közt, és nem sokkal később az Antikváriusok Nemzetközi Szervezetének elnöke, Sally Burdon össze is ült az AbeBooks vezetőjével, Arkady Vitroukkal, hogy megvitassák a lehetséges megoldást. Vitrouk elnézést kért, és (látva a hatalmas ellenállást) elismerte, hogy rossz döntést hoztak, amelyet vissza is fognak vonni. Burdon egy emailjében, amelyet a szervezet közel 1800 tagjának küldött, azt írta, hogy a közös demonstráció nélkül nem sikerült volna ilyen gyorsan és könnyen elérniük a visszalépést. Az ügy ugyan még nem zárult le, de keresik a végső megoldást.

 

Murakami Haruki hagyatéka

A világhírű író, Murakami Haruki alma máterének, a japán Waseda Egyetemnek akarja adományozni kéziratait és hatalmas zenei gyűjteményét – olvashatjuk a The Washington Post oldalán. „Boldogsággal töltene el, ha ezek az anyagok egy archívum által elérhetővé válnának olyanoknak, akik a műveimet szeretnék kutatni" – nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, majd hozzátette: „Nincsenek gyerekeim, akik gondozni tudnák a hagyatékomat, és nem szeretném, hogy ezek a dokumentumok a halálom után szétszóródjanak, elvesszenek." Az egyetem 2019-ben tervezi az archívum megnyitását, a vezetőség célja pedig, hogy ne csak a kutatók számára legyen elérhető – vagy ahogyan ők fogalmaztak, „kihagyhatatlan állomása" – a gyűjtemény, hanem Murakami masszív rajongótáborának is, aki nem egy egyszerű könyvtárnak képzelte el a Murakami Libraryt, hanem egy olyan helynek, mint a dolgozószobája, ahol írni szokott: általa választott zenei aláfestéssel, olykor koncertekkel vagy különféle szemináriumokkal.

 

Sylvia Plath kiadatlan novellái

Plath levelei után az eddig publikálatlan novelláit is kiadják következő év januárjában – adja hírül az Independent. Közöttük van a Mary Ventura és a Kilencedik Királyság című rövid történet. A Plath-kutató Peter K. Steinberg szerint ez egy fontos és egyedülálló mű, amely tekinthető Dante Isteni színjátékának egy feminizált, illetve modernizált változatának is: a főhős, Mary Ventura ugyanis vonattal, egy öregasszony kalauzolásával jut el az alvilágba. A novellát 1952-ben írta Plath, miközben az Egyesült Államokban tanult.

 

Képek forrása: The New York Times, The Washington Post

Kiss A. Kriszta

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.