hirdetés

Van két királyság: Líra és Epika

2009. szeptember 28.
Szabó Borbála és Varró Dániel drámája, a Líra és Epika kapta a legjobb új magyar drámának járó Színikritikusok Díját a Magyar Dráma Napján. A Thália Színházban tartott gálán 14 kategóriában jutalmazta a Színházi Kritikusok Céhe a tavalyi évad legkiemelkedőbb alkotásait. - A Líra és Epika alkotóit Frum Zsuzsa kérdezte.
hirdetés

A Szabó-Varró páros többek között olyan előadásokat utasított maga mögé, mint Tasnádi István drámája, a Fédra Fitness, Pintér Béla alkotása, a Soha Vissza Nem Térő, vagy Háy János új darabja, a Házasságon innen és túl. A szerzőkkel a díjátadó után beszélgettünk.

Honnan jött a közös munka ötlete?

Szabó Borbála: Nagyon régen ismerjük már egymást Danival, több mint tíz éve. Régóta terveztük, hogy Szabó-Varró szerzőpárosként alkotunk valamit. Most eszembe jutott ez, és megkerestem Danit.

Varró Dániel: Igen, Bori ötlete volt az egész. A mesedarab arról szól, hogy van két királyság: az egyikben prózaian beszélnek, a másikban líraian, és azt gondolta, hogy beszállhatnék a lírai részbe.

Hogy zajlott maga a munkafolyamat?

Sz.B.: Együtt kitaláltuk a darabot. Írtam egy szinopszist, és az egyes jeleneteket közösen megbeszéltük. De volt olyan is, hogy megírtam előre egy részt, majd Dani versbe szedte.

V.D.: Bori sokkal többet dolgozott a darabon. Én inkább csak a rímeket találtam ki.

Sz.B.: Ez nem igaz. Lassabban dolgoztál, de sokat.

V.D.: Mindenesetre a közös munka nagyon vidáman telt.

Két előadás is készült a drámából. Részt vettek ezek elkészítésében?

Sz.B.: Sajnos és szerencsére igen. Ott voltunk a próbákon. Az egyik előadás ilyen, a másik olyan, de összességében végül mind a kettő jó lett.

Az utóbbi pár évben olyan szerzők vehették át a díjat, mint Térey János, vagy Tasnádi István. Meglepetésként érte Önöket a siker?

Sz.B.: Nos, igen, mi nem t-betűsök vagyunk… Egyébként nagyon meglepődtem.

V.D.: Én is nagyon meglepődtem, egyáltalán nem számítottam rá.

Gyermekeknek írt drámát nem sűrűn jutalmaztak eddig. Jelentheti ez a győzelem azt, hogy a kritikusi szféra elkezdett a gyermekszínház felé is jobban nyitni?

Sz.B.: Igen, jelentheti, de abban mondjuk igaza van a kritikusoknak, hogy a gyerekdarabok között nagyon kevés a jó. Általában úgy működik a dolog, hogy az egyik színész megírja a darabot, „meglátjuk, hogy sikerül” alapon. Tehát nincs nagy hagyománya annak, hogy a kortárs szerzők jó darabokat írjanak a gyerekszínházaknak. Majd talán most változik a helyzet.

Várható még közös Szabó-Varró alkotás?

Sz.B.: Most kicsit kifáradtunk a közös munkában, de meglehet.

V.D.: Szerintem is elképzelhető.

Fotók: Valuska Gábor

 

Frum Zsuzsanna

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.