hirdetés

Vetítéssel emlékeztek meg Simone Weilről

2019. február 7.

Jelenits István piarista szerzetes, tanár és irodalmár vezetésével egy rendhagyó filmklub keretében emlékeztek meg a Három Hollóban a 110 éve született Simone Weilről. Beszámolónk mellett tekintsék meg Florence Mauro 100. évfordulóra készült dokumentumfilmjét.

hirdetés

Február másodikán a Három Hollóban Simone Weil születésének 110. évfordulóján levetítették a 2009-ben készült A szabálytalan Simone Weil című francia dokumentumfilmet, francia nyelven, magyar felirattal. Az estet Jelenits István piarista szerzetes, tanár és irodalmár szavai vezették fel Simone Weilről, akinek munkásságát először Pilinszky János fordításain és kommentárjain keresztül ismerhette meg a magyar közönség. Pilinszky – saját elmondása szerint – azért tanult meg franciául, hogy Weil műveit olvashassa.

Simone Weil 1909-ben született egy párizsi polgári zsidó család második gyermekeként. Az École normale supérieure-ön tanult filozófiát, később Provence-ban lett középiskolai filozófiatanár. Mielőtt tanárnak állt, egy filozófiai kísérlet erejéig dolgozott a Renault egyik gyárában. Ez is egy bizonysága annak, életét és gondolkodását milyen erősen áthatotta a szegények és a szenvedők iránti együttérzés. Az 1930-as évek második felétől fordult a katolikus vallás felé. Franciaország német megszállása miatt először Marseille-be, 1942-ben Amerikába, végül Angliába menekült, ahol Charles de Gaulle felszabadítási frontjának tagja lett. Szívelégtelenség és tuberkulózis okozta a halálát 1943-ban.

Fotó: Kerekes Zoltán

Simone Weilben az volt a csodálatos, hogy akár saját biztonságát is képes volt kockáztatni azért, hogy ismeretekre tegyen szert, állította bevezetőjében Jelenits István. Ez a bátorság és a szegények iránti együttérzés vitte a Renault gyárba a jómódú polgári család gyermekét, aki a filozófián túl ekként a huszadik századi proletariátust is testközelből, annak részeként vizsgálhatta. A legszegényebbek között szerzett ismereteit nemcsak kalandnak tekintette, hanem a szegénység mélyére akart látni. Egész életében megmaradt benyomásokra és impulzusokra érzékeny embernek. Európába tett utazásai során a keresztény művészet ösztönös erővel ragadta magával, legalább akkora hatással volt rá, mint korábban a gyárak tömegeinek mozgalmai. Élete végén a haláltáborok lakóival vállalt sorsközösséget. Jelenits István bevezetőjét azzal a gondolattal zárta, hogy tekinthetjük ezt egy végső önfeláldozásnak, amely jelentős szerepet játszott korai halálában is.

Fotó: Kerekes Zoltán

Florence Mauro személyes hangvételű dokumentumfilmje a huszadik század egyik legismertebb keresztény gondolkodójának, írójának és aktivistájának rendkívül zsúfolt, ugyanakkor lelkesítő és megrázó életét mutatja be. Itt tudják megtekinteni A szabálytalan Simone Weil című filmet eredeti nyelven, magyar felirattal:

Tardi Zsuzsanna

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.