hirdetés

Vida Kamilla: Beért egy újabb generáció

2017. december 14.

Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. – December 18-án újraindul a Nyitott Műhely beszélgetéssorozata, a Késelés villával. Vida Kamillát, az est egyik új moderátorát Sebesi Viktória kérdezte.

hirdetés

A Késelés villával 2006 és 2008 között működött, tehát közel tíz év telt el az utolsó beszélgetés óta, beszélnél arról, hogy mi motiválta a sorozat újraindítását?

Még 2016-ban keresett meg minket Finta Laci a Nyitott Műhelyből, hogy szeretné, ha újraindulna a sorozat. Azóta már beért egy újabb generáció, sok izgalmas szerző érkezett, akiknek bemutatására, mélyebb megismerésére alkalmas lehet az a forma, ami a Késelés villával. Szóval Finta Laci megkérdezte tőlünk, hogy vinnénk-e a sorozatot mint moderátorok és szervezők, én pedig örömmel vállaltam, a sikeres pályázatról pedig most jött meg az eredmény. Ugyan sok kreatív energiát igényel az, hogy egy irodalmi est progresszív legyen, viszont voltak ötleteim, és szerintem az ilyen események nagyon fontos intézményei lehet(né)nek a szakmai közösségünknek, nagyon sok lehetőséget kínálnak, ugyanakkor elég könnyű kihasználatlanul hagyni őket. Remélem, sikerül megfelelnem a saját elvárásaimnak.

Az, hogy végül Szurdi Pannival ti ketten lettetek az újraindított sorozat házigazdái felkérés alapján történt, vagy személyes motivációk is voltak ennek hátterében?

Talán Kabai Lóri kérdezte meg először, hogy lenne-e kedv ilyesmihez, mert feltételezem, Finta Laci nála érdeklődött potenciális moderátorok iránt, és akkor jeleztem, hogy részemről abszolút. Ezután írt nekünk e-mailt. De egyébként régebben már többször fogalmazódott meg bennem, többféle felállásban, különböző koncepciókkal irodalmi események szervezése.

A sorozat némileg körvonalazható koncepciója szerint ezeknek a beszélgetéseknek alapvetően az a célja, hogy ne a hagyományos, unalomig ismert kérdésekkel találkozzon a közönség egy-egy írói beszélgetésen. Te hogyan látod ezt a célkitűzést, és mit gondolsz, miben tér el a Késelés villával a többi irodalmi beszélgetéstől?

Egyáltalán nem akarok abba a hibába esni, hogy más irodalmi estekhez hasonlítsam a Késelést, pláne, hogy az első beszélgetésünk is csak pár nap múlva lesz. Amire én törekedni fogok, az mindenképpen a komfortzóna elhagyása, mind a szerzők, mind pedig a mi részünkről. Ezért találtuk ki például, hogy a meghívottak hozzanak egy még publikálatlan szöveget is. Az első alkalom egyébként más lesz, mint a későbbiek. Mivel Babiczky Tibortól és András Lászlótól vesszük át a stafétát, ennek lesznek olyan sajátos vonatkozásai, amik a többi estet nem fogják érinteni és fordítva.

A beszélgetéssorozat korábbi szerkesztői és egyben moderátorai Babiczky Tibor és András László voltak. Kaptatok segítséget esetleg tanácsokat tőlük, amikor átvettétek a szerepkörüket?

Nem, egyáltalán nem egyeztettünk velük ilyen kérdésekben.

András László és Babiczky Tibor korábban inkább ismert írókat hívott meg (a beszélgetőpartnereik között pl. Parti Nagy Lajos, Háy János, Garaczi László, Bartis Attila, Cserna-Szabó András és Mesterházi Mónika nevei bukkannak fel). Ti milyen tervekkel indultatok neki a beszélgetéssorozatnak?

Mindenképp szeretnénk nyitni a fiatal generáció felé. Akár azt is lehetne mondani, hogy egy részleges és szubjektív térképet szeretnénk mutatni arról, hogy szerintünk kikre érdemes figyelni. Mindig két meghívott lesz, szóval az estek tervezésében szerepet játszik az is, hogy olyan vendégeket hívjunk, akiknek a közös beszélgetéséből valami izgalmas bontakozhat ki, hogy kapcsolódjanak bizonyos pontokon egymáshoz.

A megszólalás mostani kontextusa eltér attól, amit eddig csináltatok, kicsit kötöttebb formát jelent. Van tapasztalatod hasonló beszélgetések levezetésében?

Ha jól emlékszem, én egyszer már moderáltam, még a gimnáziumban, ahova elhívtuk Kemény Zsófit. Ezen kívül más személyes tapasztalatom még nem volt, de láttam és hallgattam elég sok fontos és számos csapnivaló estet is, amelyekből tanulhattam. Viszont a Fehér Renátó által moderált KMTG-s vitafórum, amit szintén Pannival szerveztünk, még ’16 márciusában, szerintem formailag hasonló volt, ott egész sok tapasztalatot szereztem, ugyanakkor kedvem lett volna egyrészt valami vidámabbhoz, konstruktívabbhoz és hangsúlyosabban szakmai esemény szervezéséhez. Eltelt két év, most belevágunk.

Tudnál egy kis ízelítőt nyújtani a terveitekből?

Sok meglepetést nem akarunk elárulni, de szeretnénk hűek maradni a helyszín nevéhez, a Nyitott Műhelyhez, és konkrét versszövegekről szorosabban beszélgetni, a hallgatóságot is bevonva. Az estet követő bulira minden alkalommal az aktuálisan meghívottak playlistjéből állítjuk össze a zenéket. Nagyon fontos: senkitől nem fogjuk megkérdezni, hogy mit jelent számára a költészet, vagy hogyan éli meg azt, hogy ő szépíró. Ezt én megfogadtam, és gondoltam szólok, nehogy valaki potyára jöjjön.

A Késelés villával új sorozat első estjéhez itt lehet csatlakozni a Facebookon.

Sebesi Viktória

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.