hirdetés

Virág Gábor: A hatvanéves Forum Kiadó arculatváltással is ünnepel

2017. április 20.

Az idén hatvanéves Forum Kiadó egy jelentős kortárs szerb író, Svetislav Basara regényét hozza a Könyvfesztiválra. – Virág Gábort, a Forum Kiadó igazgatóját a Könyvfesztiválra és a Könyvhétre megjelenő újdonságokról, a múltról, a határon túli kiadó magyarországi érvényesüléséről kérdeztük.

hirdetés

A Könyvfesztiválon hagyományosan a külföldi irodalom, a Könyvhéten pedig a magyar áll a középpontban. A kiadó idén is alkalmazkodik ehhez a hagyományhoz?

Az idei Könyvfesztiválra egy jelentős kortárs szerb író, Svetislav Basara regényét hozzuk: A merénylet angyala megjelenésének azért is különösen örülünk, mert az új logónk is ezzel a könyvvel debütál, s egy apró fricskája is van ennek az indulásnak. Az idén hatvanéves Forum arculatváltással is ünnepli a jubileumot, s a regény pont arról (is) szól, amiről az idei évünk: szembenézni a múlttal, feltérképezni mindazt a gazdagságot, amit a kiadó az elmúlt hat évtizedben létrehozott. A születésnapi ünnepségen szellemi kalandra hívtuk az olvasóinkat, a célunk az, hogy közösen élvezzük mindazon kincseket, amiket az archívumunk rejt, de közben aktív párbeszédet is folytatni akarunk a jelenünkkel; értelmezési lehetőségeket szeretnénk adni a korhoz, amelyben élünk. Basara regényének elbeszélője a halott Ferenc Ferdinánd, aki bernhardi iróniával diktálja emlékiratait túlvilági írnokának, vesézi ki a múltat, jelent, jövőt, miközben minden közép-európai nép, így a magyarok és a szerbek elé is görbe tükröt tart. Reméljük, minél több magyarországi olvasó lesz hajlandó belenézni Basara tükrébe.

Vannak-e tematikák-trendek a kiadó koncepciójában, amelyek alapján a megjelenéseket időzítik és válogatják?

A megjelenési időpontokkal próbálunk odafigyelni a könyves rendezvényekre, de mivel kevés alkalmunk van a magyarországi megmutatkozásra, azokról a könyvekről sem feledkezünk meg, amelyek már korábban megjelentek. Boško Krstić művelődéstörténeti regénye a Quasimodo, a magyar szerzők közül pedig Bozsik Péter Jelenetek a Kór Házából című e-mail-regénye lesz újdonság, Lovas Ildikó Rózsaketrec című prózászövedéke pedig a tavalyi év végén jelent meg, a Könyvfesztiválon lesz a magyarországi ősbemutatója.

Hogy tudják fenntartani az érdeklődést Magyarországon határon túli kiadóként?

Néhány éve próbálunk társkiadókat találni azokhoz a könyvekhez, amelyket ismertebbé szeretnénk tenni Magyarországon is. Itt elsősorban olyan írókat igyekszünk bemutatni, akiknek valamilyen ismertsége már van Vajdaságban, és olyan értékeket közvetítenek, amelyek miatt fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi recepciójuk is elinduljon, felerősödjön. Bencsik Orsolya Több élet és Sirbik Attila St. Euphemia című kisregényeit a Magvetővel, Orcsik Roland Fantomkommandóját a Kalligrammal együtt jelentettük meg. Ezek az együttműködések folytatódni fognak az idén is, Kocsis Árpád regényét és Terék Anna verseit a Könyvhétre szeretnénk megjelentetni, s remélem, még sokáig lesznek olyan kiemelkedő szerzői a magyar irodalomnak Vajdaságban, akik izgalmas ízekkel gazdagítják az anyaországi diskurzusokat.

Kiemelne egy-egy különleges megjelenést, érdekességet, amire mindenképp érdemes figyelniük az olvasóknak?

Tavaly indult Újraolvasó sorozatunk: olyan szövegekre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek könyv formájában vagy még meg sem jelentek, vagy már nehezen hozzáférhetőek. Ilyen Herceg János Szikkadó földeken és Munk Arthúr Bácskai lakodalom című regénye, amelyeknek elsősorban irodalom- és művelődéstörténeti szempontból fontos a megjelentetése. Ebben a sorozatban szintén a könyvhétre szeretnénk hozni egy ínyencséget: Schwalb Miklós Fiú a konyhában című regényét.

De mindenféleképpen megemlítenék egy másik sorozatot is: a magyarországi Pliage Alapítvánnyal közösen a filozófia népszerűsítését tűztük ki magunk elé célnak, ebben nagy filozófusok gondolatait osztjuk meg gyerekekkel. A sorozat első része Descartes és a Gonosz Szellem már kapható nálunk és Magyarországon is, s érdekes látni, milyen érdeklődéssel és érettséggel forgatják ezeket a szövegeket a gyerekek.

A 2017-es Könyvfesztivál közösen mutatja be a visegrádi négyek, Csehország, Lengyelország, Szlovákia kortárs irodalmát és kultúráját. Vannak-e ebből a régióból szerzőik és milyen könyveket jelentetnek meg tőlük a Könyvfesztiválra?

Közintézményi helyzetünkből adódóan elsősorban a szerb/délszláv illetve a magyar kultúra közvetítését tartjuk feladatunknak, így inkább már a jövő évi szerbiai díszvendégségre fókuszálunk, amikor is mind a kortárs, mind a klasszikus szerb irodalmat szeretnénk minél átfogóbban bemutatni, ugyanakkor a Forum mai és egykori kiadványaira is szeretnénk felhívni a figyelmet, annál is inkább, mert itt jelentek meg a kétnyelvű Ady-, József Attila-, Radnóti Miklós- és Weöres Sándor-kötetek, magyarra pedig mi közvetítettük Miloš Crnjanski, Mladen Leskovac, Todor Manojlović, Branislav Nušić, Oskar Davičo, Ivo Andrić, Miroslav Krleža, Danilo Kiš, Radomir Konstantinović, Meša Selimović, Aleksandar Tišma szövegeit. A kortársak közül pedig Mirko Kovač, David Albahari, Jelena Lengold, Sloban Tišma, Milovan Danojlić, Laura Barna, Vladimir Kopicl, Siniša Tucić, Dejan Vukičević, Vladislava Vojnović, Igor Marojević, Igor Marojević könyveit szeretnénk jövőre magunkkal hozni.

Milyen könyvek jogait sikerült megszereznie a közelmúltban a kiadónak?

Böndör Pál egybegyűjtött verseinek, Jung Károly néprajzi tanulmánykötetének, Csorba Béla publicisztikáinak, Várady Tibor dokumentumprózáinak, Losoncz Alpár filózófiai írásainak megjelenése a Könyvhétre várható, de izgatottan várjuk Tékiss Tamás Samu sejti című (ifjúsági) regényét, Bíró Tímea első verseskötetét, Igor Kolarov gyermekverseit is. Mindegyik izgalmas olvasmány a maga nemében, kíváncsiak vagyunk, hogyan fogadják őket az olvasók.

 

Mészáros Gábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.