hirdetés

Závada Péter lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese

2017. november 30.

Závada Péter költő lett az ötödik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében zajló díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatja ezekben a percekben a díjazott munkásságát.

hirdetés

Závada Péter költő lett az ötödik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese, jelentette be 2017. november 30-án a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj kuratóriuma a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az alapító jelenlétében megrendezett csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.


A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera.hu (Budapest).

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Bognár Péter, Bódi Péter, Czinki Ferenc, Ferencz Mónika, Hevesi Judit, Potozky László, Szerényi Szabolcs, Tóth Kinga, Turi Tímea, Závada Péter.

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Czinki Ferencet, Potozky Lászlót és Závada Pétert. A győztest a kuratórium elnöke a Petőfi Irodalmi Múzeumban a sajtó jelenlétében megrendezett díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött Tóth Evelin és Kézdy Luca.

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.