hirdetés

Závada Péter: Mész

2015. szeptember 17.

Závada Péter újabb költeményei a lélek napfoltjaira engednek rálátást. Az eltemethetetlen múlt, az árnyak között ólálkodó bűn, a be nem keríthető, fondorlatos vágy költeményei újra és újra felkavarják érzékeinket és izgatják szellemünket. – Závada Péter új verseskötetéből ajánlunk részleteket.

hirdetés

Závada Péter: Mész

 

Závada Péter: Mész 2

Závada Péter:Mész 3

Závada Péter: Mész 4

Závada Péter első verseskötete, Ahol megszakad címmel 2012-ben jelent meg, s már az első évben háromezer példányban kelt el, hónapokig vezette a könyves sikerlistákat.
A MÉSZ című második kötet markáns elmozdulást jelent az Ahol megszakad-hoz képest.

„A hagyományosabb, rímes, ritmikus formákat fölváltotta a fragmentáltabb, lazább logikai egységek mentén szerveződő gondolatritmus, a személyes hangvételt a helyenként személytelenebb, tárgyias líra. A MÉSZ szövegei szabad és prózaversek, amelyek központi motívuma az anya elvesztése.” - mondja Závada Péter.

„Apró kalcitkristályokból állsz, anya. Ezer Celsius-fok körüli
hevítés hatására szén-dioxidra és kalcium-oxidra esel szét.
A szén-dioxid a lelked. Apával úgy döntöttünk, hogy
szép gyöngén megfogjuk az elégett csontjaidat,
az elégett véredet, és a mészhabarcs közé keverünk,
noha már abban is te voltál. Aztán amit estig raktunk,
leomlott reggelre.”

Závada Péter újabb költeményei a lélek napfoltjaira engednek rálátást. Az eltemethetetlen múlt, az árnyak között ólálkodó bűn, a be nem keríthető, fondorlatos vágy költeményei újra és újra felkavarják érzékeinket és izgatják szellemünket. Az erőteljes hang nem ereszt, bátorságában ott rezeg a kétely és a szorongás. A testek tájéka lüktet, a tabuk törékenyek, a képek lázasak. A kötet egymást keresztező ösvényeinek végén ott áll az anya, és ott áll a fiú – a gyász útjának szélén egy gazdag, életerős költészet növekedésének vagyunk tanúi.
(Lapis József)

Závada Péter: Mész, Jelenkor Kiadó, 2015, 1490 Ft

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.
Alexander_Kovats Alexander_Kovats 2015-09-17 18:50

olvasgattam.. nekem ezen versek sorai meglódulnak, aztán megtorpannak. és ez felváltva zajlik míg el nem jő a vég. a helyzettel mitkezdeni nem tudó férfi téblábolását érzem. de ilyen pasi kismiluó van.. :-(
lehet, h könyve sikere az anyáknak köszönhető, akik fiúgyermekeik férfiságának kései beérése viszontagságait látták benne. az anyatermészet zabálja az elesett férfiúkat. persze csak virtuálisan. kezdeni valamit vele a valóságban, a várt hozam messzi elmaradása miatt komoly energiaelnyelő.
szal fel kell nőni onnan a valahonnan, és tudni a nőt. és a versírás megmaradhat hobbinak... ;-)