hirdetés

Zoltán Gábor: Vonnák Dianáról

2018. augusztus 25.

Vonnák Diána nemcsak Vonnák Diána szemével lát, nemcsak saját érzéseit képes felfogni és rögzíteni, hanem másokéit is. Más országokban, más kultúrákban született és nevelődött emberekéit, meg más neműekéit. – A hónap szerzője, Zoltán Gábor Vonnák Diána íróról.

hirdetés

Képes rá, hogy meglásson dolgokat, és szavakba öntse őket. Persze nemcsak lát, hanem hall is, minden egyéb módon érzékel, és a begyűjtött érzékleteket szavak által át tudja adni az olvasónak. Mindezt látható erőlködés nélkül. Vagyis tud írni. Ezzel nem mondtam nagyon nagyot, mert viszonylag sokan tudnak írni. Sokan tudnak szép és szellemes mondatokat létrehozni.

Az itt olvasható novellájából viszont az is kiderül, hogy Vonnák Diána nemcsak Vonnák Diána szemével lát, nemcsak saját érzéseit képes felfogni és rögzíteni, hanem másokéit is. Más országokban, más kultúrákban született és nevelődött emberekéit, meg más neműekéit. Hogy ez mennyire nem magától értetődő! Milyen sokan gondolják, hogy egy magyar lásson magyar módon, egy férfi férfiként, egy nő pedig sajátságosan nőhöz illően. Mindezeket kimaxolva. Nekem tetszik, hogy Vonnák Diána hol itt van, hol ott. Hol Ukrajnában, hol Magyarországon. Hol ebben, hol abban. Hol férfi, hol női tekintettel nézve szét.

Nem úgy látja az ukrán tájat, mint egy idegen, hanem úgy, mint aki ukrán is meg idegen is. Ha visszajön Magyarországra, akkor itt sem csak magyarként néz szét.
Mikor ezeket írom, tényleg valahol Ukrajnában jár, annak is a túlsó végén. Ami az ő esetében nem számít nagy vándorlásnak, hiszen járt már a Himalájában is: buddhista szerzetesnők életét élte.

Az, hogy ezt a haditudósítós szerelmi történetet nem egy igazi férfi írta, hanem egy férfiként is látó nő, megóvja a novellát attól, hogy elmerüljön abban az érzelmességben vagy akár giccsben, ami annyira jellemző az ilyen történetekre. Hogy az olvasó ne csak az elbeszélő hőssel tudjon azonosulni, hanem a hősnővel is, illetve hogy hol azonosuljon mindkettejükkel, hol egyikükkel sem; hol forradalmár és szabadságharcos legyen, hol pedig kívülálló.

Vonnák Diánától még csak kevés szöveg olvasható. Feltételezem, ennek nem az az oka, hogy az írást nem tartja fontos dolognak, hanem épp ellenkezőleg.

Zoltán Gábor

hirdetés
A Litera kommentelési rendje 2016. szeptember 19-től megváltozik, ezentúl Facebook-oldalunkon várjuk a hozzászólásokat.