hirdetés

Az utolsó Nagy Fül Fesztivál

A38 hajó (Bp, IX., Petőfi híd budai hídfő)

Kezdő dátum: 19:00
19:00
hirdetés

A fesztivál honlapja

Budapest és a régió egyik legizgalmasabb zenei találkozóját idén utoljára rendezik meg - hazai támogatás hiányában.
A Nagy Fül Fesztivál nyolc évi működése alatt (1998-tól 2005-ig) az aktuális zene azon képviselőit mutatta be, akik régiónkban és Európában kiemelkedő fontossággal bírtak minőségük és betöltött kulturális szerepük alapján, s hidat vertek a rock és a kísérleti, a pop és az elektronikus, az underground és a jazz zenei identitások között. Ez volt eddig az egyetlen hazai fesztivál, amely a kelet-európai aktuális és kísérleti zenék bemutatását is fontos céljául tűzte ki, s amely a kelet és nyugat kultúrája között igyekezett hidat verni azok zenei újdonságainak bemutatása által.

Fellépett többek között a free jazz atyja (Peter Brötzman), a neves jakut sámánénekesnő (Stepanida Borisova), az angol kísérleti zene kulcsfigurája (Chris Cutler), a legjobb orosz underground együttes (NOM), a meghatározó amerikai zeneszerző (Phil Niblock), a legjobb holland kortárs együttes (De Kift), a lengyel jazz nagy fiataljai (Maestro Tritony), a dobok legnagyobb mágusa (Pavel Fajt), a Balkán filozófusa és zeneszerzője (Boris Kovac), a legnagyobb szlovén rock-költő (Marko Brecelj), a bolgár újzene fenegyerekei (Ivo Dimitrov), a citrafon feltalálója és mestere (Király Ernő), valamint itthonról a legnagyobb jazz-szaxofonos (Dresch Mihály), a legmerészebb kísérletező (Tóth Gábor) és még sokan mások.

Az utolsó Nagy Fül Fesztivál műsora:

19.00 John Tylo és a gucai rezesek (film)
John Tylo világutazó, aki kamera nélkül egy lépést sem tesz. Legutóbb dél-Szerbiában, Guca városában forgatott, ahol főszereplői a legendás roma rezesbandák voltak.

20.00 Gabi and the Human Flesh
Az osztrák duó az ipari blues nagymestere. Egy gyönyörű női hang töri meg a nagy tereket a gitárok felett, kb. Tom Waits és P. J. Harvey szelleme találkozik a boncasztalon, míg a svungtól beindul a bólogatás.

21.00 Tudósok
A fesztivál alapító-házigazdái ezúttal pláza-dalokkal kedveskednek a közönségnek. Dadaista irodalmi színházuk ezúttal is gyomortologató drum’n’bass-szel és süvítő free-jazzel fog társulni.

22.00 DJ NoMore –DJ Redo: TheReMix

A világ első térvezérlésű elektronikus hangszere és feltalálója, Theremin professzor orosz tudós élettörténetét elektronikus szimfónia formájában adja elő a két neves alkotó new jazz eszköztárral bővített, drum&bass alapú, post-industrial ambiance stílusban thereminen és más, térvezérlésű elektronikus hangszereken. A gondolkodó ember tánczenéje! (Najmányi László – Vajdai Vilmos)

23.00 Brezel Goering
Brezel Goering, a világhírű Stereo Total együttes alapítója, a berlini elektronikus zenei szcéna egyik legizgalmasabb figurája. A fiatal komponista nem elégedett meg bátor zenei kísérletekkel, hanem táncritmusokkal, színházi elemekkel, videó-installációval bővítette teljes egyszemélyes multi-média eseménnyé fellépéseit, amelyben a szórakoztatás és a kísérlet egyszerre jelenik meg egy elképesztő futurista elektro-diszkó formájában, kicsit úgy, mintha Michael Jacksont Gagarinnal kereszteznénk Guantanamón.

24.00 NOM: Geopolyps (film)
A szentpétervári kultuszzenekar, a NOM agyvelőt és rekeszizmot rázó filmje Putyinról, Bushról, Kim Il Sungról, Leninről és Hitlerről. A film többek között az Amszterdami Független Filmfesztivál Nagydíját is elnyerte. Ivan Turist akkorát alakít benne, hogy általa kézzelfogható testközelbe kerül mindaz, amiben mi is élünk.

A fesztivál idei támogatói: A38, Goethe Intézet, NOMFILM, Osztrák Kulturális Fórum.

Tags: amerikai angol fesztivál film lengyel Najmányi László Nyugat orosz Underground zene

hirdetés