hirdetés

Beszélő-est

Nyitott Műhely (Bp. XII., Ráth György u. 4.)

Kezdő dátum: 19:00
hirdetés

LEVELEK BÁN ZSÓFIÁHOZ

A honlap ajánlója: Bán Zsófia irodalomtörténész, irodalomkritikus, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének docense. Az amerikai irodalom különböző korszakain túl foglalkozik amerikai képzőművészettel, vizuális kultúrával, kép és szöveg összehasonlító elemzésével, irodalomelmélettel és posztmodern teóriával is. Hazai és nemzetközi folyóiratokban rendszeresen publikál tanulmányokat, esszéket, kritikákat. Eddig három könyve jelent meg: Desire and De-Scription: Words and Images of Postmodernism in the Late Poetry of William Carlos Williams (Amsterdam, Rodopi, 1999), Amerikáner (Magvető, 2000), és idén tavasszal első szépírodalmi alkotása, Esti iskola cimmel (szintén Magvető).
”Hölgyeim és uraim, ha egy mű címében szerepel az Esti, ott már nagy baj nem lehet, Esti Kornél, Esti kérdés, Esti sugárkoszorú, Esti térkép, Esti kréta, Esti Lauder és a sor folytatható, most épp az Esti iskolával, ami számomra eddig egy remek kézirat volt, tegnap estétől viszont egy nagyszerű könyv. (Parti Nagy Lajos első mondata az Esti iskola bemutatóján, Írók Boltja)
„Bán Zsófia műve átjárhatóságot teremt földrészek, művészeti ágak, műfajok és hangnemek között. Bálványokat és tabukat döntöget. Művészfigurák kultuszát piszkálgatja, magától értetődőnek látszó nemi szerepeinket kérdőjelezi meg. Kultúrtörténeti turmix és érzelmek iskolája - a határon.” (Csontos Erika, Élet és Irodalom)
A belépés díjtalan.

Tags: amerikai Bán Zsófia Beszélő Műhely Parti Nagy Lajos

hirdetés