hirdetés

Borostyán-estek: a költő színháza – Székely Magdával

Stúdió K (Bp, IX., Mátyás u. 9.)

Kezdő dátum: 19:30
hirdetés

     „De ma Tarsis és Ninive,
      mint két tojás, egyforma város:
      ki tudja, hogy menekül-e,
      vagy most ért el feladatához?”
                    (Kőtábla, 1962)


Székely Magda 1936. július 28-án született Budapesten. Nyolc éves, amikor édesanyját a nyilasok elhurcolják. Ezek a tapasztalatok alakítják életét, erkölcsét, istenhitét, világlátását. Ő maga egy komor apácazárdában vészeli át a háború utolsó szakaszát. A gimnázium után az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-bolgár szakán végez. Első verses könyve, a Kőtábla 1962-ben jelenik meg. Kiadói szerkesztő lesz előbb a Magvető Könyvkiadónál, majd az Európánál. Jelenleg a Belvárosi Könyvkiadó vezető munkatársa, a CET című folyóirat főszerkesztő-helyettese. Bolgár, cseh, szlovák, német, orosz költőket fordított. Nemes Nagy Ágnes tanítványa és barátja, az Újhold szerzői köréhez tartozik.  2005-ben Kossuth-díjat kapott.


További kötetei: Átváltozás (versek, 1975); Ítélet (1979); Kőre követ (1984); Összegyűjtött versek (1992); A testen túl (1996); Összes verse (2000); Éden (memoárkötet, 1994).


„Azzal is tisztában vagyok jó ideje, hogy a kiváló költő elismertsége (ismertsége) és értéke között nagy a szakadék. De hogy ekkora… Csak állok és bámulok.” (Nemes Nagy Ágnes: Jegyzetek a rejtőzésről, Székely Magda versei, 1979)

Tags: Nemes Nagy Ágnes orosz szlovák Újhold

hirdetés