hirdetés

BUDAPEST TRANSZFER 2006

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

Kezdő dátum: 10:00
hirdetés

A PIM ajánlója: „A Petőfi Irodalmi Múzeum szeptember 20. és 23. között rendezi meg első irodalmi fesztiválját, amely idén a vers hangzása és megszólalása köré szerveződik.
Mi a vers lényege? A zene, amit hallunk, az értelem, amit felfogunk, vagy a szöveg, amit olvasunk? Esetleg a ritmus, ami lüktet? A résztvevők között a magyar líra meghatározó szerzői mellett – Borbély Szilárd, G. István László, Kalász Orsolya, Kemény István, Lackfi János, Térey János, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Vörös István – az európai költészet több jelentős alakját is üdvözölhetjük. Nicolas Ancion Belgiumból, Petr Borkovec Csehországból, Mile Stojić Bosznia-Hercegovinából, Steffen Popp, Hendrik Jackson és Gerhard Falkner pedig Németországból érkezik. Közülük három német és három magyar költő egyhetes műhelymunka keretében csempészi át a nyelv határain egymás verseit. Ezt a rendezvényt a berlini Literaturwerkstattal közösen szerveztük.
A Budapest Transzfer szeretné egyrészt kivinni a költészetet a hagyományos irodalmi intézmények falai közül, másrészt olyan társművészetekkel megjeleníteni, mint a zene vagy a képzőművészet. A fesztivál ideje alatt nyílik meg a Tükör tárja fel legmélyeinket című Ingeborg Bachmann-emlékkiállítás az Osztrák Kulturális Fórummal és az Olasz Kultúrintézettel közös szervezésben. Jelentős érdeklődésre tarthat számot 21-én a Verstranszfer címet viselő rendhagyó felolvasóest, mely a versek eredeti hangzását megőrizve hazai és európai alkotókat vonultat fel. Ám a vershangzatok mellett másfajta zenei világok is gazdagítják a fesztivált: első este Sziámi koncert várja az érdeklődőket, 22-én a verscsempészek felolvasó estjét megelőzően Mikó István és zenész társai Jack Cole (alias Kovács András Ferenc) dalait adják elő. 23-án a kerekasztal-beszélgetés és Ingeborg Bachmann magyar nyelvű kötetének bemutatója után a Bakáts téri templomban Snétberger Ferenc, Berlinben élő világhírű gitárművész estje zárja az eseménysorozatot. A koncertet a Ráday Könyvesházzal közösen szervezzük.
A fesztivál ideje alatt tartjuk meg A szöveg mint rejtekhely című kétnapos irodalmi konferenciát az Álnév és szerep az irodalomban tárlatunkhoz kapcsolódóan. 21-én délután mutatjuk be megújult irodalmi portálunkat (www.pim.hu), valamint meghívunk több olyan nemzetközi honlapot, amelyek a versről és az irodalomról való beszéd transzfer lehetőségeivel foglalkoznak (lyrikline, readme, lyrikkritik, litera).”
 
10-14 óra között:  Károlyi-palota, Lotz-terem
A szöveg mint rejtekhely – Az Álnév és szerep az irodalomban című kiállításhoz kapcsolódó konferencia
Előadások:
Kőszeghy Miklós: A pszedudonimitás rétegei az Ézsaiás könyvében
Hermann Zoltán: Himfy és Vitéz – avagy érzelmes ipiapacs két részben, epilógussal
Oláh Olívia: Nem is tudom, kettőnk közül melyikünk írja e sorokat? – A szerzői és az elbeszélői én megragadhatatlansága Kovács András Ferenc Jack Cole Daloskönyve című művében
Kovács Árpád: A szövegszubjektum fogalmáról
Horváth Nelli: Az én költői alakváltozatai – versbeszéd és textualitás
Kiss Viktória: Hattyúdal – Csokonai Lili: tizenhét hattyúk
Szigeti Lajos Sándor: Líra és alkímia - Baka Sándor első tükörszonettje
Suhajda Péter: KASSÁK LAJOS – Az (ál)név rejtett értelmének keresése

16 óra, Díszterem
A PIM új honlapja és más nemzetközi irodalmi portálok sajtóbemutatója
www.pim.hu – Wernitzer Júlia, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese
Bánki Zsolt István, informatikai vezető
www.lyrikline.com – Christiane Lange, Literaturwerkstatt Berlin
www.readme.cc – Walter Grond, Ausztria
www.lyrikkritik.de – Hendrik Jackson, Németország
www.litera.hu – Németh Gábor, Magyarország

18 óra, Károlyi-palota kertje (Rossz idő esetén: Károlyi Étterem és Kávéház)
Verstranszfer – európai hangvarázs, külföldi és hazai költők felolvasó estje
Mi a vers lényege? A zene, amit hallunk, az értelem, amit felfogunk, vagy a szöveg, amit olvasunk? Esetleg a ritmus, ami lüktet? Egy különleges felolvasóest keretében cseh, belga, bosnyák, német és magyar költők kínálják fel verseikkel a választ.
Tolnai Ottó – Mile Stojić, Bosznia-Hercegovina
Vörös István – Petr Borkovec, Csehország
Lackfi János – Nicolas Ancion, Belgium
G. István László, Budapest
Kalász Orsolya, Berlin
Tóth krisztina, Budapest

20 óra, Károlyi-palota kertje (Rossz idő esetén: Károlyi Étterem és Kávéház)
Költővé emelsz újra
A SZIÁMI a Songwriters’ Klub dalaiból játszik – koncert
Tagjai:
Dési Tamás – dobok
Gasner János – gitár
Havas Miklós – bassgitár
Horváth Balázs – billentyűs
Müller Péter Sziámi – ének
Szalai Anesz – vokál
Záhonyi Enikő – vokál
Fodor István – hang

Napijegy: 800 Ft – az adott nap minden programjára érvényes

Tags: Borbély Szilárd fesztivál Ingeborg Bachmann Kassák Lajos Kemény István képzőművészet Kovács András Ferenc Lackfi János Németh Gábor PIM Térey János Tolnai Ottó Tóth Krisztina vers Vörös István zene

hirdetés