hirdetés

BUDAPEST TRANSZFER 2006

Petőfi Irodalmi Múzeum (Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

Kezdő dátum: 15:00
hirdetés

A PIM ajánlója: „A Petőfi Irodalmi Múzeum szeptember 20. és 23. között rendezi meg első irodalmi fesztiválját, amely idén a vers hangzása és megszólalása köré szerveződik.
Mi a vers lényege? A zene, amit hallunk, az értelem, amit felfogunk, vagy a szöveg, amit olvasunk? Esetleg a ritmus, ami lüktet? A résztvevők között a magyar líra meghatározó szerzői mellett – Borbély Szilárd, G. István László, Kalász Orsolya, Kemény István, Lackfi János, Térey János, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Vörös István – az európai költészet több jelentős alakját is üdvözölhetjük. Nicolas Ancion Belgiumból, Petr Borkovec Csehországból, Mile Stojić Bosznia-Hercegovinából, Steffen Popp, Hendrik Jackson és Gerhard Falkner pedig Németországból érkezik. Közülük három német és három magyar költő egyhetes műhelymunka keretében csempészi át a nyelv határain egymás verseit. Ezt a rendezvényt a berlini Literaturwerkstattal közösen szerveztük.
A Budapest Transzfer szeretné egyrészt kivinni a költészetet a hagyományos irodalmi intézmények falai közül, másrészt olyan társművészetekkel megjeleníteni, mint a zene vagy a képzőművészet. A fesztivál ideje alatt nyílik meg a Tükör tárja fel legmélyeinket című Ingeborg Bachmann-emlékkiállítás az Osztrák Kulturális Fórummal és az Olasz Kultúrintézettel közös szervezésben. Jelentős érdeklődésre tarthat számot 21-én a Verstranszfer címet viselő rendhagyó felolvasóest, mely a versek eredeti hangzását megőrizve hazai és európai alkotókat vonultat fel. Ám a vershangzatok mellett másfajta zenei világok is gazdagítják a fesztivált: első este Sziámi koncert várja az érdeklődőket, 22-én a verscsempészek felolvasó estjét megelőzően Mikó István és zenész társai Jack Cole (alias Kovács András Ferenc) dalait adják elő. 23-án a kerekasztal-beszélgetés és Ingeborg Bachmann magyar nyelvű kötetének bemutatója után a Bakáts téri templomban Snétberger Ferenc, Berlinben élő világhírű gitárművész estje zárja az eseménysorozatot. A koncertet a Ráday Könyvesházzal közösen szervezzük.
A fesztivál ideje alatt tartjuk meg A szöveg mint rejtekhely című kétnapos irodalmi konferenciát az Álnév és szerep az irodalomban tárlatunkhoz kapcsolódóan. 21-én délután mutatjuk be megújult irodalmi portálunkat (www.pim.hu), valamint meghívunk több olyan nemzetközi honlapot, amelyek a versről és az irodalomról való beszéd transzfer lehetőségeivel foglalkoznak (lyrikline, readme, lyrikkritik, litera).”
A mai program:
15 óra: Károlyi-palota, Díszterem
Átvitt értelem
Kerekasztal-beszélgetés a fesztivál résztvevőivel az elmúlt napok tapasztalatairól és a közös munkáról
Moderátor: Wernitzer Julianna

17 óra, Díszterem
Ingeborg Bachmann magyar nyelvű verseinek bemutatója
A készülő kötetről Márton László és Adamik Lajos beszélgetnek

20 óra, Bakáts téri templom (IX. Budapest, Bakáts tér)
Snétberger Ferenc gitárművész (jazz) szóló koncertje
A Ráday Könyvesház/Europoetica Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye Snétberger Ferenc saját szerzeményeit játssza.
A műsorból:
Hallgató
Song to the east
Empathy
Obsession
Little Bossa
Fantázia
Budapest Mood
Gypsy
e-bossa
Gommé

Belépődíj: 3000 Ft
Jegyek kaphatók a helyszínen is!
(Helyfoglalás érkezési sorrendben!)

Tags: Borbély Szilárd fesztivál Ingeborg Bachmann Kemény István képzőművészet Kovács András Ferenc Lackfi János Márton László PIM Térey János Tolnai Ottó Tóth Krisztina vers Vörös István zene

hirdetés