hirdetés

Csak a madarak

Merlin Színház Klubterem (Bp, V. Gerlóczy utca 4.)

Kezdő dátum: 17:30
hirdetés

Barok Eszter és Illés Emese regényéről a szerzőkkel Karafiáth Orsolya beszélget a Merlin Színházban. A műből Bárdos Deák Ági és Rimóczi László olvasnak fel. Közben a szerzők a regény eredeti helyszínein felvett dokuklippjeit vetítik.
 
A könyvet olvasva feltárul a világ egy olyan szeglete, amit nem akartunk, nem tudtunk eddig megismerni. Vagy mondjam úgy, beléphetünk általa egy másabb világba? Női sorsok, női választások, női válaszok. Persze a gondolat, hogy szabad legyek, mint a madár – végtelenül közhelyes. De az már nem, hogy ki hogyan képzeli és éli meg aztán a saját szabadságát, amit a belső kívülállás, az állandó megfigyelés és igen, a pénz adhat. Ki hogyan kezeli a luxust és a megaláztatást, ki hogyan lépi át folyamatosan a társadalmi és a saját határait. Ez a könyv szembe tart az előítéletekkel, a normákkal. Felteszi a kérdést úgy, hogy közben minket se hagyjon hidegen: tényleg, milyen normáknak is kellene érvényben lenniük velünk kapcsolatban?
(Karafiáth Orsolya)
 
Lüktető. Eleven. Felkavaró. Lüktet, az útkeresés bizarr, fáradhatatlan ütemével. Ijesztően hömpölygő stílusa az ördögöt és az istent egyaránt a létezésbe szédült emberi pszichében keresi. Dinamikus elbeszélése megrázó: nem akar elkápráztatni, kiemelni, rávilágítani valamire, vagy tanítani, egyszerűen hagyja, hogy az írás ne pusztán 'legyen', hanem 'történjen'. A főhősnő bepillantást enged önmagába, saját lelki rezdüléseinek komplexitásába. Az őszinteségnek, a kendőzetlen feltárulkozásnak katartikus ereje van.
Absztrakt lendülete teszi feszültté, hiteles karakterábrázolásai hátborzongatóvá, életszerű freskói varázsolják sötétté, lélekficamító drámája avatja halhatatlanná. Sikamlós? Lehet. Durva? Talán. Lucskos? Miért ne? Az író nem fullad le irodalmi dagályosságban, nem matat tökömnyi részletekkel, nem ásítozunk ostoba, buziskodó esztétikai kibontakozásán.
Olvasni könnyű, letenni lehetetlen.
(Rimóczi László)
 
67 dugás, 65,4 liter alkohol, 3561 cigaretta, 6543 könnycsepp – kijavíthatatlanok.
(a kontrollszerkesztő)
 
"Beszélgettünk a szenvedélyéről és arról, hogy vajon miben gyökerezhet. Megmaradtunk annál az elméletnél, hogy a munkája miatt kimaradt az életéből az utasítások végrehajtása, a megalázkodás valaki előtt, és ez szexuális úton üt vissza. Viszont nem csak ennyiről lehet szó, figyelembe véve harmadik találkánkat." - hosszabb részlet az írásból a prae.hu-n olvasható.

Tags: Gondolat Karafiáth Orsolya színház

hirdetés