hirdetés

Dubravka Ugrešić: A fájdalom minisztériuma

Írók Boltja (Bp, VI., Andrássy út 45.)

Kezdő dátum: 16:00
16:00
hirdetés

Dubravka Ugrešić regénye Amszterdamban játszódik, főszereplője Tanja Lucić zágrábi emigráns, aki állást kap az amszterdami egyetemen: jugoszláv nyelvet és irodalmat kell tanítania, miközben Jugoszlávia már nem létezik. Tanja és hallgatói a kurzus során próbálnak tisztába jönni a felbomlott Jugoszlávia hagyatékával, ahhoz való viszonyukkal és az emigráns léttel. A volt Jugoszlávia kultikus termékeire és a gyerekkorra, a dalmáciai nyaralásokra történő visszaemlékezéseket megszakítják a diákok háborús traumái. Ha vége is a háborúnak, a regény szereplőinek életenem oldódott meg, helykeresésük folyamatosan tart. Tanja sorsán és nézőpontján keresztül Ugrešić sikeresen mutatja fel az olvasóknak a jugoszláv háború utáni élet abszurditását, a magunkra találás lehetetlenségét és az arra való kitartó törekvést. 

Dubravka Ugrešić 1949-ben született az akkori Jugoszláviában. Összehasonlító irodalomtudományt, valamint orosz nyelvet és irodalmat tanult, majd tanított a Zágrábi Egyetemen. Első szépirodalmi publikációi gyerekkönyvek voltak, de igazán ismertté felnőtteknek szóló irodalmi művei tették. A Štefica Cvek az élet sűrűjében című regénye magyarul is megjelent (JAK–Kijárat, 2004), szintén Radics Viktória fordításában, a regényből Rajko Grlić filmet is készített. A Tudatfolyam regény forszírozása című regényével ő volt az első női író, aki megkapta a rangos NIN irodalmi díjat. A háború kitörésekor határozottan bírálta a nacionalizmus minden formáját és magát a háborút, majd 1993-ban, az őt ért súlyos politikai és személyes támadások hatására emigrált.

Esszékötetei mellett két regénye jelent meg. A L'Harmattannál megjelent Dubravka Ugresic kötetet Konrád György vezeti be és Mártonffy Marcell mutatja be.

Tags: Dubravka Ugrešić JAK Konrád György orosz Radics Viktória

hirdetés